Nieuw-Zeelandse fans juichen bij World Cup baanwielrennen, Eefting in achterhoede

De tweede dag van de World Cup baanwielrennen in het Nieuw-Zeelandse Cambridge heeft twee zeges opgeleverd voor het thuisland. Dit keer was er één Nederlander van de partij, maar hij kon niet echt potten breken.

Omnium mannen
Roy Eefting begon met een vierde plek op 'zijn' scratch nog uitstekend, maar werd daarna twintigste op de tempokoers en zeventiende in de afvalkoers. In de puntenkoers kon hij bij lange na niet meer mee en hij eindigde als twintigste. De winst ging naar thuisfavoriet en wereldkampioen Campbell Stewart, die de afvalkoers won en op het afsluitende onderdeel in de slotfase een beslissende ronde voorsprong pakte. De Australiër Cameron Meyer werd tweede, Artyom Zakharov uit Kazachstan pakte een verrassende derde plek.

Keirin mannen
Het werd een mooie finale, maar de Maleisische specialist Azizul Awang nam iedereen in een bloedsnelle laatste ronde te grazen. Met meer dan 73 kilometer per uur pakte hij de winst, de Rus Shane Perkins werd uit het wiel gereden en eindigde als tweede, voor zijn Australische oud-landgenoot Matthew Glaetzer en de verrassende Thai Jai Angsuthasawit.

Sprint vrouwen
In de halve finales was de Russische Anastasiia Voinova in twee heats een maat te groot voor de Australische Stephanie Morton, terwijl Kelsey Mitchell uit Canada drie zenuwslopende heats nodig had om Daria Shmeleva uit Rusland van het lijf te houden. In de strijd om brons was Morton dan weer in twee heats te sterk voor Shmeleva, terwijl Voinova en Mitchell drie heats nodig hadden. De beslissende werd misschien wel de spannendste van allemaal en de winst ging er naar de Russische.

Koppelkoers vrouwen
Al snel was duidelijk dat het tussen twee ploegen ging: Georgia Baker en Alexandra Manly namens Australië en het Poolse duo Daria Pikulik/Nikol Plosaj. De Australische dames wonnen toch net wat meer sprints en dat leverde ze uiteindelijk de winst op, voor Polen. Het Subway New Zealand Track Team met Michaela Drummond en Jessie Hodges werd best of the rest en mocht ook het podium op.

Scratch vrouwen
In de tien kilometer lange scratch probeerden keer op keer dames weg te rijden, maar met tien van de veertig ronden te gaan lukte dat pas: Holly Edmondston (Nieuw-Zeeland), Olga Zabelinskaya (Oezbekistan), Lydia Gurley (Ierland) en Pang Yao (Hong Kong) sloegen een gat en zetten het veld snel op een rondje achterstand. Zij mochten dus om de winst sprinten en in de genoemde volgorde kwamen ze over de streep, waardoor de avond feestelijk werd afgesloten voor het thuispubliek.