Langlaufster Johaug pakt 100e World Cup-podium, Bolshunov legt Noren erop

In het Noorse Lillehammer zijn de eerste skiatlons van het seizoen afgewerkt voor de langlaufers. Voor wie onbekend is met de skiatlon: de eerste helft van de wedstrijd wordt afgewerkt in klassieke stijl, waarna met een skiwissel geschakeld wordt naar de vrije stijl.

Vrouwen
Met een beetje hopen had het misschien spannend kunnen wor....en toen was het gedaan. Therese Johaug ging er binnen een kilometer vandoor, had het gat in rap tempo uitgebreid naar een halve minuut en bij de wissel van klassieke naar vrije stijl na 7,5 kilometer lag ze al 45 seconden voor de rest. Uiteraard kwam de Noorse veelvraat niet meer in gevaar en ze won dan ook met grote voorsprong, de honderdste individuele podiumplek uit haar carrière.

Achter Johaug werkten landgenote Heidi Weng en de Amerikaanse Jessica Diggins zich in de aanloop naar de wissel langzaam los van de rest, wat vooral voor vrijestijlspecialiste Diggins knap was. De twee werkten goed samen, tot Weng in de laatste ronde moest lossen. Diggins hield vol en pakte op 1:08 minuten van Johaug de winst, elf tellen voor Weng, die op haar beurt weer dik tien seconden voorsprong hield op de Finse Krista Pärmäkoski, de Noorse Astrid Jacobsen en de Zweedse Charlotte Kalla.

Johaug wint (Bron: YouTube)

Mannen
Het zat een stuk dichter bij elkaar dan bij de vrouwen, hoewel in het eerste kwart van de race wel een groep van acht man een eerste gaatje sloeg, vooral onder aanvoering van klassiek specialist Iivo Niskanen, die op het eerste deel zijn slag moest slaan. Daar kwamen er na de wissel na vijftien kilometer al vrij snel drie bij, maar voorin ontstond een nieuwe situatie: de Noren Hans Christer Holund en Emil Iversen gooiden het tempo omhoog en alleen de Rus Alexander Bolshunov kon volgen.

Het drietal breidde de voorsprong alsmaar meer uit en met vijf kilometer te gaan was duidelijk dat de rest er zeker niet meer bij ging komen. Iversen moest op een lastig stuk vervolgens lossen door het kilometerslange, moordende kopwerk van Holund, die echter ook tekort kwam: de veel meer explosieve Bolshunov opende op het laatste klimmetje de aanval, liet Holund staan en pakte de overwinning, voor de twee Noren.