NBA: Knicks ontslaan coach Fizdale

De New York Kicks hebben hoofdcoach David Fizdale ontslagen. Hij wordt door de teamleiding verantwoordelijk gehouden voor het feit dat New York na een kwart seizoen op de laatste plaats in de Eastern Conference staat. Zijn rol wordt voorlopig waargenomen door oud-speler en assistent-coach Mike Miller.

Het ontslag van Fizdale komt niet als een verrassing. Het gaat met New York al jaren slecht en Fizdale is al de twaalfde coach die ontslagen wordt sinds James Dolan de club in het seizoen 1999/2000 overnam. Fizdale volgde Jeff Hornacek op, die het twee seizoenen volhield in de Big Apple.

Eigenaar James Dolan wordt door Knicks-fans verantwoordelijk gehouden voor de teloorgang van de topclub van weleer. Het zegt niet heel veel, Knicks-fans zijn moeilijk om tevreden te stellen en de fans willen het liefst af van Dolan, technisch directeur Stephen Mills, alle coaches en vrijwel de hele selectie.

Toch zit de afkeer tegen de eigenaar wel diep. James Dolans’ vader Chuck is oprichter van media-conglomeraat Cablevision. De ondernemer werd multi-miljardair en gaf zijn kinderen een rol binnen de organisatie. Zoon James werd CEO van de Madison Square Garden Company, een afsplitsing van Cablevision. In die hoedanigheid is James Dolan onder andere eigenaar van de New York Knicks en het NHL-team de New York Rangers.

Knicks-fans beschuldigen Dolan er van zich te veel met de richting van het team te bemoeien. Beter zou hij de keus voor het aantrekken van spelers overlaten aan basketbalmensen binnen de organisatie. Anderzijds krijgt hij ook kritiek omdat zijn passie zich vooral lijkt te richten op zijn band. Dolan is gitarist en naamgever van JD and the Straight Shooters. Ten derde kan hij slecht tegen kritiek. Meerdere mensen is al de toegang tot Madison Square Garden ontzegd omdat ze openlijk kritiek op Dolan en zijn beleid hadden. Hieronder bevindt zich Charles Oakley, een spijkerharde power forward van de Knicks uit de jaren ’90, die een paar jaar geleden werd weggestuurd.

Inmiddels is de reputatie van New York dusdanig dat het de Knicks de ploeg is geworden waar je alleen gaat spelen als je nergens anders een contract kan tekenen. Afgelopen zomer moesten Dolan en co met lede ogen toezien hoe de grote free agents Kevin Durant en Kyrie Irving naar stadsgenoot de Brooklyn Nets gingen. Durant gaf ruiterlijk toe dat de eigenaars van de Knicks een rol speelden in die beslissing. New York heeft contractruimte beschikbaar om in 2021 bijvoorbeeld Giannis Antetokounmpo aan te trekken, maar de kans dat een ster vrijwillig voor de Knicks gaat spelen is klein.

Alle kritiek van  op Dolan ten spijt, Fizdale heeft dit ontslag ook aan zichzelf te danken. Van de 104 wedstrijden die hij coachte, wist hij er slechts 21 te winnen. Ook is er weinig te merken van ontwikkeling van de jonge spelers, vuur binnen de selectie of een richting waar de selectie heen moet.

Dat het ook anders kan bewijst Erik Spoelstra, coach van de Miami Heat. David Fizdale was jaren assistent onder Spoelstra, in de periode dat de ploeg met LeBron James, Dwyane Wade en Chris Bosh vier maal de finale haalde en twee keer kampioen werd. Nou is het makkelijk om met een sterrenteam succes te hebben, maar Spoelstra heeft sindsdien bewezen ook met minder materiaal te kunnen winnen.

Dit seizoen lijkt Spoelstra van een team met één sterspeler, Jimmy Butler, en een boel jong talent weer een topteam te hebben gemaakt. Tegen Washington won de ploeg gisteravond met 112 – 103. Het was de tiende zege in dertien wedstrijden en de ploeg staat ronduit verrassend derde in het oosten.

Jimmy Butler nam de ploeg op sleeptouw met 28 punten, 11 rebounds en 11 assists. Eerder hebben we het al gehad over het goede spel van de ongedrafte rookie Kendrick Nunn, maar ook Tyler Herro, als dertiende gekozen deze zomer, speelt sterk voor de Heat. Tegen Washington maakte hij 22 punten.

Bam Adebayo beleeft in zijn derde seizoen in de NBA een doorbraak. Het is precies het soort spelerontwikkeling dat bij New York ontbreekt. Adebayo is één van de beste en meest veelzijdige verdedigers in de NBA geworden. Aanvallend droeg hij met 24 punten ook zijn steentje bij.

De koplopers in beide divisies maakten geen fout. De Los Angeles Lakers wonnen in Portland met 113 – 136 van de Trail Blazers. Het was een weerzien op het veld tussen de vrienden LeBron James en Carmelo Anthony. Beide spelers werden in 2003 gekozen in de draft, maar als de twee grootste basketbal-talenten in de Verenigde Staten kenden zij elkaar al langer. 

De ploeg van LeBron James won zoals zo vaak het onderlinge treffen. Anthony Davis werd met 39 punten topscorer. James was ook goed voor 31 punten.

De Trail Blazers, veel geplaagd door blessures, kregen weer slecht nieuws te verwerken. Rodney Hood, de startende small forward, viel in het eerste kwart uit met een gescheurde achillespees. Dit zal hem zeker tot het einde van het seizoen aan de kant houden. Hij houdt in de ziekenboeg Jusuf Nurkic en Zach Collins gezelschap.

Carmelo Anthony, deels aangetrokken vanwege de blessuregolf, heeft van de Trail Blazers een vast contract gekregen. Initieel werd hem maar een tijdelijk contract aangeboden, maar het spel en de houding van Anthony bevalt. Portland heeft hem ook hard nodig.

De Milwaukee Bucks kregen na een serie relatief eenvoudige tegenstanders weer een echte test te verduren. De Los Angeles Clippers kwamen op bezoek in Wisconsin. Na een kwart stond het 30 -15 en de thuisploeg liep daarna gemakkelijk uit naar een 119 – 91 overwinning.

Het zal de Bucks goed doen dat het verschil vooral werd gemaakt in de minuten dat Giannis Antetokounmpo op de bank zat. Het toont aan dat de ploeg meer in huis heeft dan één superster. Bankspelers Donte DiVicenzo, Pat Connaughton en Ersan Ilyasova haalden allen de dubbele cijfers en zorgden voor de beslissende tussensprints. De Greek Freak was overigens nog altijd goed voor 27 punten en 11 rebounds in slechts 26 minuten speeltijd. 

De zegereeks van de Bucks is nu veertien wedstrijden lang. De volgende vier wedstrijden zijn ‘cupcakes’, een term voor een zwakke tegenstander. Daarna volgen thuiswedstrijden tegen de Dallas Mavericks en de Los Angeles Lakers. Als deze allemaal gewonnen worden begint de zegereeks historische proporties aan te nemen. De recordreeks, 33 overwinningen op rij door de Los Angeles Lakers in 1971/1972, zal waarschijnlijk wel altijd onbereikbaar blijven.

Uitslagen

Charlotte Hornets – Brooklyn Nets 104 – 111
Cleveland Cavaliers – Orlando Magic 87 – 93
Detroit Pistons – Indiana Pacers 108 – 101
Boston Celtics – Denver Nuggets 108 – 95
Miami Heat – Washington Wizards 112 – 103
Chicago Bulls – Golden State Warriors 98 – 100
Oklahoma City Thunder – Minnesota Timberwolves 139 – 127 (OT)
Milwaukee Bucks – Los Angeles Clippers 119 – 91
San Antonio Spurs – Sacramento Kings 105 – 104 (OT)
Portland Trail Blazers – Los Angeles Lakers 113 - 136

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 20-3
Boston Celtics 16-5
Miami Heat 16-6
Toronto Raptors 15-6
Philadelphia 76ers 15-7
Indiana Pacers 14-8
Brooklyn Nets 12-10
Orlando Magic 11-11
Detroit Pistons 9-14
Charlotte Hornets 9-15
Chicago Bulls 8-15
Washington Wizards 7-14
Cleveland Cavaliers 5-16
Atlanta Hawks 5-17
New York Knicks 4-18

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 20-3
Dallas Mavericks 15-6
Denver Nuggets 14-6
Los Angeles Clippers 16-7
Houston Rockets 14-7
Utah Jazz 12-10
Minnesota Timberwolves 10-11
Phoenix Suns 10-11
Oklahoma City Thunder 9-12
Portland Trail Blazers 9-14
San Antonio Spurs 9-14
Sacramento Kings 8-13
Memphis Grizzlies 6-15
New Orleans Pelicans 6-16
Golden State Warriors 5-19