Shorttrackers in prachtfinale naar World Cup-zege, Schulting tweede

De Nederlander shorttrackers hebben tijdens de World Cup in Shanghai de gemengde aflossing gewonnen. Daan Breeuwsma, Itzhak de Laat, Lara van Ruijven en Suzanne Schulting moesten er hard voor vechten met Rusland, nadat Canada en de VS weg waren gevallen. Uiteindelijk was het De Laat die grootheid Victor An in de slotronde nipt het nakijken gaf, waardoor Nederland met enkele honderdsten verschil won. Brons werd opvallend genoeg niet uitgedeeld, ook niet aan Japan, dat de B-finale won.

500m vrouwen
Specialiste en wereldrecordhoudster Kim Boutin uit Canada bleek de beste, maar ze moest alles uit de kast trekken om Schulting te verslaan. De Nederlandse kwam bij de finish nét niet perfect uit en eindigde zo krap drie honderdsten van een seconde achter Boutin. Martina Valcepina uit Italië completeerde het podium, Yara van Kerkhof werd vijfde en laatste in de finale en Lara van Ruijven sloot de B-finale als derde en laatste af.

De 500m-finale bij de vrouwen (Bron: YouTube)

500m mannen
Bram Steenaart sneuvelde in de herkansingen, Dylan Hoogerwerf en Melle van 't Wout kwamen niet door de kwartfinales. In de finale ging Liu Shaoang aan kop, maar de Hongaar ging plots onderuit en nam Abzal Azhgaliyev uit Kazachstan mee. Liu's broer Shaolin Sandor duelleerde met Wu Dajing, waarbij de Chinees door zijn eigen schuld ten val kwam en dus won Liu, voor Wu en de andere Liu, die sneller op was gestaan dan Azhgaliyev.

De 500m-finale bij de mannen (Bron: YouTube)

1500m vrouwen
Rianne de Vries kon in de finale geen vuist maken en werd zesde, voorin werd hard geknokt. Het was uiteindelijk de Zuid-Koreaanse Kim A-lang die de winst pakte door landgenote Cho Min-jeong net te verslaan. De derde plek was op kleine afstand voor de Canadese Courtney Lee Sarault, nipt voor Zhang Yuting uit China.

De 1500m-finale bij de vrouwen (Bron: YouTube)

1500m mannen
Friso Emons en Daan Breeuwsma bleven steken in de herkansingen, Itzhak de Laat eindigde als derde in de B-finale. Ook hier konden de Koreanen juichen, want het was Lee June-seo die de zege op overtuigende wijze naar zich toe trok. Voor de thuisfans viel er nog wel wat te juichen, want Han Tianyu en An Kai stonden beiden op het podium.

De 1500m-finale bij de mannen (Bron: YouTube)

Aflossingen - halve finales
Van Ruijven, De Vries, Schulting en Van Kerkhof hadden het achter Canada zwaar met China en het leek fout te gaan in de laatste ronde: Schulting passeerde een Chinese op fraaie wijze, maar ramde haar daarna met een lompe actie onderuit. Opvallend genoeg kreeg juist de Chinese een straf voor de actie van Schulting en dus staat Nederland alsnog in de finale

Breeuwsma, Hoogerwerf, De Laat en Van 't Wout hadden het achter de Koreanen eveneens zwaar, maar net als in de gemengde aflossing bracht De Laat redding. Met een ijzersterke finish verschalkte hij zijn Japanse concurrent, waardoor Nederland als tweede naar de finale van zondag gaat.

De finale van de gemengde aflossing (Bron: YouTube)