Dubbelslag voor teamsprinters op de schaats

De eerste dag van de World Cup schaatsen in het Kazachstaanse Nur-Sultan is afgesloten met de teamsprint voor mannen en vrouwen. Het circusnummer werd een succesvolle voor Nederland, want beide wedstrijden werden door de oranje ploegen gewonnen.

Ronald Mulder, Kai Verbij en Thomas Krol namen het in de slotrit op tegen China, waar het al in de eerste bocht fout ging: Lian Ziwen leek met een enkelblessure te kampen en kon niet verder. Het Nederlandse trio zette wel door en met een scherpe tijd van 1:19,958 minuten werden de Noren met 0,34 tellen verslagen. De derde plek was verrassend voor Zwitserland, onder meer geholpen door het letterlijke wegvallen van Rusland en Canada.

Bij de vrouwen stonden Michelle de Jong, Jutta Leerdam en Letitia de Jong op het ijs en in de slotrit kreeg het Russische trio flink klop van de Nederlandse ploeg. Het drietal finishte in 1:27,955 minuten en was daarmee 1,74 seconden sneller dan de Russische dames, terwijl Polen op ruim twee seconden een verrassende derde plek pakte.