Nieuw-Zeelandse baanrensters benaderen wereldrecord, Nederlanders afwezig

In het Nieuw-Zeelandse Cambridge is vrijdag alweer de vierde World Cup-wedstrijd van het seizoen voor de baanwielrenners van start gegaan. De Nederlandse sprinters waren er afwezig en dus zat een zoveelste gouden medaille er voor de teamsprinters niet in.

Ploegenachtervolging vrouwen
Nieuw-Zeeland en Australië streden in de finale om het goud en dat werd een mooi duel. Aanvankelijk konden de Aussie's het tempo nog een beetje bijbenen, maar in de tweede helft moesten ze de thuisheldinnen laten gaan. Rushlee Buchanan, Holly Edmonston, Bryony Botha en Kirstie James snelden zelfs naar een tijd van 4:10,705 minuten, slechts een halve seconde boven het Britse wereldrecord van de Olympische Spelen in 2016. Canada versloeg het Nieuw-Zeelandse Subway Track Team in de strijd om het brons.

Ploegenachtervolging mannen
Bij de mannen ging de finale tussen het verrassend sterke Zwitserland en de Australiërs, misschien wel de favorieten. Die rol konden de wereldrecordhouders echter niet waarmaken: na ruim drie kilometer ging het fout. Sam Welsford en Leigh Howard reden weg bij Alexander Porter en Cameron Scott, terwijl de tijd van de nummer drie telt. Porter deed alles wat hij kon om in de buurt te blijven, maar verloor teveel en Robin Froidevaux, Claudio Imhof, Stefan Bissegger en Lukas Rügg konden in 3:50,359 minuten de winst pakken, twee tellen voor Australië. Nieuw-Zeeland was in de strijd om het brons met 3:50,712 veel te sterk voor Rusland.

Teamsprint mannen
Zoals gezegd zijn de Nederlandse sprinters niet aanwezig in Cambridge en dus lag de weg open voor anderen. Daar profiteerden vooral de Japanners van, die met het oog op de Spelen in Tokyo volgend jaar enorm in opkomst zijn. Kazuki Amagai, Tomohiro Fukaya en Yudai Nitta zetten een dijk van een finalerit neer en gaven Polen met 42,790 seconden dik het nakijken, waarmee ze een uiterst zeldzame zege boekten. In de spannende strijd om brons was Nieuw-Zeeland te sterk voor Trinidad & Tobago, hoewel ook de thuisrijders véél langzamer waren dan de indrukwekkende Japanners in de finale.

Teamsprint vrouwen
De Nieuw-Zeelandse vrouwen waren op dreef vrijdag, want na de ploegenachtervolging gingen ze er ook met de winst vandoor op de teamsprint. Natasha Hansen en Olivia Podmore moesten alles uit hun kleine tenen trekken om Marlena Karwacka en Urszula Los uit Polen te verslaan en aan de finish werd zelfs een exact gelijke tijd gegeven, maar met 32,877 tegen 32,899 bleken Hansen en Podmore toch gewonnen te hebben. Namens het Russische Gazprom-Rusvelo ging het brons naar Ekaterina Rogovaya en Daria Shmeleva, die Stephanie Morton en Caitlin Ward uit Australië klopten.