Nederlandse sprinters vallen vies tegen, Russisch 1-2'tje

De World Cup schaatsen in het Kazachstaanse Nur-Sultan is voor de Nederlandse mannen op de 500 meter een ouderwetse flop geworden. Geen van de vier heren kwam verder dan een tiende plek.

Lennart Velema was de eerste Nederlander die in actie kwam en noteerde een tijd van 35,079 seconden. Dat bleek teleurstellend genoeg de beste Nederlandse prestatie, want de rest viel vies tegen: Kai Verbij werd met 35,150 veertiende, Dai Dai Ntab kwam in de slotrit met 35,151 niet verder dan de vijftiende stek en voormalig wereldtopper Ronald Mulder werd met 35,244 zelfs achttiende. De ooit nog sterke Michel Mulder kwam in de B-groep al niet verder dan een elfde plek.

De Canadees Alex Boisvert-Lacroix was in zijn rit tegen Velema wél snel en finishte in 34,730 seconden. Viktor Mushtakov uit Rusland dook daar met 34,636 onderdoor en in de voorlaatste rit bleek Ruslan Murashov nét niet snel genoeg om zijn landgenoot te verslaan: 34,641 seconden. Het werd zo wel een Russisch 1-2'tje, voor Boisvert-Lacroix, met de eerste World Cup-zege ooit voor de 22-jarige Mushtakov.

De volledige uitslag staat hier.