Voorgestelde Airbnb regels gaan steden niet ver genoeg

Na anderhalf jaar overleggen werd deze week een wet naar de Tweede Kamer gestuurd die vakantieverhuur reguleert. Maar volgens de steden - waaronder Amsterdam - gaan de regels nog niet ver genoeg. Dat ligt vooral aan het feit dat Airbnb en andere verhuurplatforms mochten helpen om ze te bepalen, blijkt uit onderzoek van NRC.

Wethouder Ivens (Wonen) leeft in Amsterdam in de stad met de allerhoogste Airbnb-prijzen van Europa. Gemiddeld betaalt een reiziger 151 euro voor een overnachting in Amsterdam. "Dat record ben ik liever kwijt dan rijk", vertelt Ivens.

Aan banden leggen
Toch blijft het erg lastig om Airbnb aan banden te leggen. Pas na lang aandringen van gemeenten kwam het kabinet met nieuwe regels voor woningverhuur aan toeristen.

Daar zijn de steden nog steeds niet erg tevreden mee, aangezien Airbnb en andere verhuurplatforms gewoon aan tafel zaten toen de nieuwe wetgeving werd vormgegeven. Dat blijkt uit gesprekken en documenten die NRC verkreeg met een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob).

De platforms zouden hun uitnodiging van het ministerie van Binnenlandse Zaken maar al te graag geaccepteerd hebben.

Gelijkwaardig
Op 19 februari 2018 sloten Airbnb, Booking.com en Expedia voor het eerst bij het gesprek aan. Later volgde het kleinere Wimdu. Uit verslagen blijkt volgens NRC dat de verhuurplatforms en gemeenten tijdens deze bijeenkomsten werden behandeld als gelijkwaardige gesprekspartners.

Zo konden de platforms proberen om regels tegen te houden die voor hen ongunstig uit zouden pakken. Ze stelden bijvoorbeeld voor dat de limiet voor het aantal te verhuren dagen niet lager mocht liggen dan zestig. Een limiet van dertig dagen - zoals voorgesteld door de gemeenten - zou 'onredelijk' zijn.

Het ministerie ging daar overigens niet in mee: gemeenten mogen straks zelf hun dagenlimiet bepalen.

Registratie
Wel namen de ambtenaren een ander voorstel over van Airbnb, Booking.com, Expedia en Wimdu. Hiermee werd bepaald dat alleen gemeenten die 'aantoonbare schaarste' aan woningen hebben, straks een registratiesysteem mogen invoeren.

Daardoor zijn Airbnb en andere platforms in principe niet verplicht om advertenties zonder registratienummer te weigeren. De opsporing en aanpak van illegale verhuur blijven dus taken van de gemeente.

Eigen weg
In Amsterdam geldt weliswaar al een meldplicht, toch lijkt dat ook niet het gewenste effect te hebben. Hier wordt slechts een kwart van de 21.000 adressen bij de gemeente aangemeld.

De gemeente gaat daarom zijn eigen weg. Zo wil wethouder Ivens in de toekomst buurten gaan aanwijzen waar vakantieverhuur helemáál niet meer is toegestaan. "De platforms willen niet meer vrijwillig afspraken maken. Als het niet goedschiks gaat, dan maar kwaadschiks", vindt hij.

Dialoog
Airbnb hoopt nog wel de dialoog aan te kunnen gaan met de stad "over een pakket aan nieuwe en effectieve maatregelen tegen overlast." Half december staat er daarom een afspraak in de werkkamer van de wethouder gepland. Maar of het wat gaat opleveren? Ivens: "Ik denk het niet".