GVB zet managers in als tramconducteur wegens personeelstekort

Vijftig managers, leidinggevenden en personeelsleden die op kantoor van het GVB werken, zijn gevraagd om diensten te draaien als conducteur op de tram in Amsterdam. Dit vanwege het personeelstekort bij het vervoersbedrijf.

Het inzetten van managers en het kantoorpersoneel is bedacht als tijdelijke oplossing om het tekort op te vangen. 'In eerste instantie hebben we alleen de managers gevraagd, maar het overige kantoorpersoneel wilde ook graag bijspringen', vertelt een woordvoerder van het GVB.

Ongeveer vijfentwintig van de in totaal vijftig mensen die gevraagd zijn hebben inmiddels een dienst gedraaid. 'Hiermee haalden we hen wel echt uit hun comfort zone, maar iedereen die tot nu toe een conducteursdienst gedraaid heeft, reageerde enthousiast.'

Het kantoorpersoneel heeft van tevoren een opleiding gehad en een korte training in de praktijk.

Geen uitval
Toch zouden er geen trams uitvallen als het kantoorpersoneel niet ingezet had kunnen worden. 'De aanwezigheid van conducteurs is namelijk niet noodzakelijk om de trams te laten rijden.' Het kan dus ook zonder, maar het vervoersbedrijf ziet graag dat er een conducteur aanwezig is in de tram om service te kunnen bieden aan de reizigers.

In 2020 heeft het GVB in totaal honderdvijftig nieuwe mensen nodig. 'We hebben volgend jaar honderd vacatures voor trambestuurders, waarvan de helft zijn ontstaan door de nieuwe Amstelveenlijn. De overige vijftig mensen zijn nodig als conducteur.'

Het vervoersbedrijf zelf laat weten nog naar een duurzame oplossing te zoeken om het personeelstekort op te vangen.