NBA: Golden State Warriors van top naar flop

De afgelopen vijf seizoenen was er één zekerheid in de NBA: de Golden State Warriors was een topploeg en haalde steevast de NBA-finale. Dat succes vergankelijk is blijkt dit seizoen echter. De Warriors staan op de laatste plaats op de NBA-ranglijst. Gisteravond stond een wedstrijd tegen mede-laagvlieger Atlanta Hawks op het programma. Ook in deze wedstrijd bleek Golden State kansloos te zijn.

De Golden State Warriors hebben te maken met een ongekende reeks pech. In de span van een paar wedstrijden is het hele huidige seizoen vergooid. Een kleine samenvatting van al het onheil:

In wedstrijd 5 van de NBA finale scheurde Kevin Durant zijn achillespees. Achteraf werd gezegd dat hij te snel terugkeerde van een eerdere blessure.
In wedstrijd 6 (de uiteindelijk beslissende wedstrijd van de serie) scheurde Klay Thompon zijn kruisband.
In de zomer vertrok Kevin Durant naar de Brooklyn Nets.
In de vierde wedstrijd van het huidige seizoen brak Stephen Curry zijn linkerhand.
In de tiende wedstrijd van dit seizoen verrekte D’Angelo Russell zijn duim.
Draymond Green kampt met een hielblessure die hem met enige regelmaat aan de kant houdt.

Tegen de Hawks traden de Golden State Warriors aan met een team dat niet zou misstaan in de G-League, de competitie voor B-teams van de NBA-ploegen. Ky Bowman, een guard die normaal geen seconde speeltijd zou krijgen in de NBA is nu één van de vaste krachten van de ploeg. Met zijn basis-salaris van 80.000 dollar per jaar komt hij in aanmerking voor een sociale huurwoning in San Franscisco, hij woont in een hotelkamer die de ploeg ter beschikking heeft gesteld.

Met Atlanta gaat het dit seizoen niet veel beter maar ze hebben nog een paar jonge spelers waar groei van kan worden verwacht. Tweedejaars Trae Young is een begenadigd schutter en de rookies De’Andre Hunter en Cam Reddish maakten indruk in college. Hunter won vorig seizoen de college-titel en werd verkozen tot beste verdediger van het jaar. Reddish was een dragende kracht in het sterrenteam van Duke.

De wedstrijd tussen de laagvliegers eindigde in een ruime zege voor de Atlanta Hawks: 104 – 79. Het was de eerste keer dit seizoen dat een ploeg er niet in slaagde om tachtig punten te scoren. Trae Young maakte 24 punten voor de Hawks, De’Andre Hunter kwam tot 18. Vince Carter is op 42-jarige leeftijd nog altijd actief in de NBA. Hij scoorde zes punten voor de Hawks.

Golden State kent één lichtpuntje dit seizoen en dat is het spel van rookie Eric Paschall. Hij was weer de beste speler voor zijn ploeg en maakte 24 punten. Als de Warriors volgend seizoen weer op volle sterkte zijn kan hij een waardevolle bankspeler worden.

Er is één andere ploeg die er mogelijk nog beroerder voorstaat dan de Golden State Warriors en dat zijn de New York Knicks. Golden State weet dat de slechte positie op de ranglijst het resultaat is van blessures, bij New York is het al jaren ellende troef en niemand lijkt te weten hoe de weg naar boven kan worden ingeslagen. New York is ook een ploeg geworden waar je alleen wil spelen als je nergens anders een contract kan krijgen.

Op bezoek bij de koploper in het oosten, de Milwaukee Bucks, kreeg New York weer een ongenadig pak slaag: 132 – 88. De selectie van de Knicks kent ook maar één lichtpuntje en dat is rookie RJ Barrett. Barrett was afgelopen seizoen teamgenoot van Cam Reddish en Zion Williamson bij het universiteitsteam van Duke en de Knicks kozen hem als derde tijdens de draft. Tegen de Bucks had Barrett een totale off-night. Hij miste al zijn negen schoten en eindigde met twee schamele punten.

Bij de Bucks hoefde Giannis Antetokounmpo maar 21 minuten op het veld te staan. De Griek maakte 29 punten, pakte 15 rebounds en schoot zelfs zijn driepunters raak.

In het vierde kwart, met de wedstrijd al lang en breed beslist, mocht Thanasis Antetokounmpo ook acte de présence geven. De oudere broer van Giannis (en met 1 meter 98 ook het kleinere broertje) speelt zelden voor de Bucks. Na een mislukt NBA-avontuur bij de Knicks heeft hij een paar jaar voor Panathinaikos in zijn thuisland gespeeld. De Bucks haalden hem als steun voor zijn broertje Giannis. Op het veld kan zijn rol denigrerend worden omschreven als ‘human victory cigar’, naar de overwinningssigaar die de legendarische Celtics-coach Red Auerbach altijd opstak als zijn ploeg zo ver voorstond dat ze niet meer konden verliezen. Het was de vierde keer de Thanasis op het veld mocht komen dit seizoen, steevast bij een ruime voorsprong.

Uitslagen

Charlotte Hornets – Phoenix Suns 104 – 109
Philadelphia 76ers – Utah Jazz 103 – 94
Atlanta Hawks – Golden State Warriors 104 – 79
Memphis Grizzlies – Indiana Pacers 104 – 117
Milwaukee Bucks 132 – 88
Sacramento Kings – Chicago Bulls 106 - 113

Stand Eastern Conference                                                

Milwaukee Bucks 18-3
Toronto Raptors 15-4
Miami Heat 14-5
Boston Celtics 14-5
Philadelphia 76ers 15-6
Indiana Pacers 13-7
Brooklyn Nets 10-10
Orlando Magic 8-11
Charlotte Hornets 8-14
Detroit Pistons 7-13
Washington Wizards 6-12
Chicago Bulls 7-14
Cleveland Cavaliers 5-14
Atlanta Hawks 5-16
New York Knicks 4-17

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 17-3
Denver Nuggets 13-4
Los Angeles Clippers 15-6
Houston Rockets 13-6
Dallas Mavericks 13-6
Utah Jazz 12-9
Minnesota Timberwolves 10-9
Phoenix Suns 9-10
Sacramento Kings 8-11
Oklahoma City Thunder 8-11
Portland Trail Blazers 8-12
San Antonio Spurs 7-14
Memphis Grizzlies 6-14
New Orleans Pelicans 6-14
Golden State Warriors 4-18