Trump komt toch niet getuigen bij impeachmentproces

Het Witte Huis heeft op zondag de House Judiciary Committee laten weten dat president Donald Trump en zijn advocaten niet meedoen aan de eerste hoorzitting van de volgende fase van de afzettingsprocedure. De brief van vijf pagina’s lang klaagt over vermeende partijdigheid van het proces en men vindt dat de Democratische voorzitter van het comité te weinig informatie geeft over het verloop van de hoorzitting.

"Er kan niet vanuit gegaan worden dat wij mee gaan doen in een hoorzitting waarvan de getuigen nog benoemd moeten worden, terwijl nog altijd niet duidelijk is of de president van het Comité een eerlijk proces toegewezen zal krijgen door middel van extra hoorzittingen", zegt Witte Huis-advocaat Pat Cipollone in de brief gericht aan Judiciary Committee-voorzitter Jerrold Nadler.

De hoorzitting van woensdag zal met name gaan over de constitutionele gronden voor impeachment. Het comité zal horen van mensen met juridische en constitutionele kennis om te bepalen of de flinke stapel aan tot nu toe verzameld bewijsmateriaal genoeg is om daadwerkelijk 'articles of impeachment' op te stellen. Die artikelen zullen dan aanbevelen om de president te ontzetten uit zijn ambt. Bij de verhoren mogen uiteraard ook de Republikeinen hun eigen getuigen oproepen, net als bij de vorige ronde.

Het Witte Huis en Republikeinen in het Congres hebben regelmatig geklaagd over de Impeachment Inquiry en het vermeende gebrek aan legaliteit, zonder enige onderbouwing. Een gerelateerde klacht is dat de Democraten de president geen kans hebben gegeven om zichzelf te verdedigen. De president krijg nu die kans, maar neemt die niet. Overigens heeft het Witte Huis zelf tot nu toe getuigenissen van zoveel mogelijk betrokkenen proberen te stoppen, waaronder bijvoorbeeld Chief of Staff Mick Mulvaney en staatssecretaris Mike Pompeo. Zij zouden eventueel positief kunnen getuigen voor de president, maar krijgen die kans van het Witte Huis niet.

Vrijdag is er nog een hoorzitting waar ook de president en zijn advocaten voor zijn uitgenodigd. De brief geeft aan dat de kans dat Trump daar bij zal zijn ook klein is.