Verkrachter biedt slachtoffer aan om haar naar huis te brengen, OM eist cel en TBS

Direct na de verkrachtingen bood de man de jonge vrouwen zijn excuses aan. Maar die kampen nog altijd met de gevolgen van wat hen overkwam. Tegen de 40-jarige verdachte zonder vaste woon- of verblijfsplaats eiste de officier van justitie zes jaar cel en TBS met dwang.

In de vroege ochtend van 29 maart 2009 fietste een jonge vrouw naar haar huis in Venlo. Plotseling werd zij door een onbekende man van haar fiets getrokken, half in de sloot geduwd en verkracht. Daarna had de man gezegd: ‘Het spijt me zo’ en was vertrokken, het slachtoffer totaal overstuur achterlatend. Bij het politieonderzoek dat volgde, werd een DNA-spoor veilig gesteld. Dat leidde echter niet tot een match in de DNA-databank.

Op 19 september 2018, eveneens in de vroege ochtend, liep een meisje van een café naar station Hollands Spoor in Den Haag. Zij werd daar aangesproken door een man die haar meenam naar een parkje in de buurt. Daar verkrachtte hij haar. Vervolgens bood hij aan haar thuis te brengen en smeekte hij haar om niets te zeggen. Ook in dit geval trof de politie een DNA-spoor aan. Dat matchte met de Venlose zaak uit 2009, maar nog altijd niet met een verdachte.

DNA-profiel
Tot januari van dit jaar; toen werd het DNA-profiel van de 40-jarige verdachte opgenomen in de DNA-databank. Er volgde een hit met beide zaken. De verdachte werd aangehouden en zit sindsdien vast.

Hij verklaarde weinig, behalve dat de seks op 19 september 2018 vrijwillig zou zijn geweest. Dit strookt niet met de aangifte van het slachtoffer en evenmin met de verklaring van een getuige die haar in het parkje aantrof. Die vertelde dat zij radeloos klonk en zei: ‘I just was raped’.

Anti-sociale persoonlijkheidsstoornis
De verdachte is ter observatie naar het Pieter Baan Centrum gestuurd maar heeft daar consequent geweigerd aan elk onderzoek naar zijn persoon mee te werken. Toch is de officier van justitie ervan overtuigd dat de verdachte een anti-sociale persoonlijkheidsstoornis heeft die zich met name uit in relaties met vrouwen.

Zij wijst daarbij onder meer op reclasseringsrapportages en de gedragingen en uitlatingen van de verdachte. Omdat het gaat om ernstige feiten die de slachtoffers levenslang met zich meedragen, vindt zij een stevige straf op zijn plaats. Maar daarnaast moet de verdachte volgens haar ook behandeld worden. Daarom eiste zij zes jaar cel en TBS met dwang.

De uitspraak is over twee weken.