Büchli pakt World Cup-brons op keirin

Tijdens de World Cup baanwielrennen in Hong Kong heeft Matthijs Büchli brons gepakt op de keirin. De Nederlandse wereldkampioen zat net als landgenoot en Europees kampioen Harrie Lavreysen min of meer opgesloten in de finale, waardoor een tijdige sprong naar voren er niet in zat. De Nieuw-Zeelander Callum Saunders pakte de winst, voor olympisch kampioen Jason Kenny, Büchli en Lavreysen.

Omnium mannen
Bij afwezigheid van Jan-Willem van Schip werd Nederland op het omnium vertegenwoordigd door Yoeri Havik, die begon met een achtste plek op de scratch, een tiende plek op de tempokoers en plek negen op de afvalkoers. Hij begon zo als zevende in de stand aan de afsluitende puntenkoers, waarin Havik zoals een groot deel van het veld een ronde voorsprong pakte. Echt veel schoot het niet op: met één sprintpuntje erbij zakte hij naar de negende plek aan de finish. Campbell Stewart uit Nieuw-Zeeland pakte de winst, door in de slotfase twee sprints te winnen en de Duitser Roger Kluge zo af te troeven, terwijl Thery Schir uit Zwitserland derde werd.

Sprint vrouwen
Op de individuele sprint bij de vrouwen werd Steffie van der Peet in de eerste knock-outronde uitgeschakeld, Laurine van Riessen sneuvelde in de achtste finales tegen de derde Nederlandse, Shanne Braspennincx, die in de kwartfinales dan weer verloor van de Canadese Kelsey Mitchell. De winst ging zoals al het hele seizoen naar thuisfavoriete Lee Wai Sze, die in twee heats overtuigend afrekende met de Duitse Emma Hinze. Mitchell pakte het brons door de Oekraïnse Olena Starikova in drie heats te verslaan.

Scratch vrouwen
De scratch bij de vrouwen kende zowaar een leuke ontknoping, eindelijk eens iets anders dan een sprint. De Oostenrijkse Verena Eberhardt opende de aanval en probeerde het peloton op een rondje te zetten, maar Anita Yvonne Stenberg sprong er naartoe, kwam uit het wiel en de Noorse pakte het rondje voorsprong én de winst. Eberhardt vocht de longen uit haar lijf tegen het jagende peloton en wist nog nét stand te houden om zo plek twee te pakken, terwijl Maria Martins uit Portugal het sprintje in het peloton om plek drie won.

Koppelkoers vrouwen
De koppelkoers, eveneens zonder Nederlandse deelname, werd een prooi voor de Deense dames Julie Leth en Trine Schmidt. In het eerste deel van de race verzamelden ze genoeg punten om de Nieuw-Zeelandse rensters Nicole Shields en Jessie Hodges - die de eindsprint wonnen - van zich af te houden. De derde plek was voor Vittoria Guazzini en Chiara Consonni uit Italië, terwijl Rusland ondanks een harde val van een van de dames knap vierde werd.