Biatleten Italië winnen eerste gemengde estafette na spannend slot

In het Zweedse Östersund is de eerste gemengde estafette van het World Cup-seizoen in het biatlon afgewerkt. Dat werd aanvankelijk niet echt spannend, maar in de slotronde kwam er toch nog enige spanning bij kijken.

Lisa Vittozzi gaf Italië alvast een fraaie voorsprong, ondanks het gebruik van twee extra patronen, terwijl Finland dankzij de foutloze Mari Eder op veertien seconden wisselde. Linn Persson (Zweden) volgde op 24 seconden, dik tien tellen voor Selina Gasparin (Zwitserland), Vita Semerenko (Oekraïne) en Clare Egan (VS).

Dorothea Wierer hield Italië met één extra patroon probleemloos aan de leiding en vergrootte de voorsprong zelfs fors: de snelle Denise Herrmann volgde namens Duitsland op bijna veertig seconden en namens Zweden en Finland wisselden Mona Brorsson en Kaisa Mäkäräinen na een kleine minuut, tien tellen voor de Zwitserse Lena Häcki.

Ook de derde uit de Italiaanse ploeg, Lukas Hofer, kwam geen moment in de problemen. Met twee extra patronen deed hij het zelfs veel beter dan de achtervolgers, die allemaal een grote achterstand opliepen richting de laatste wissel. Jesper Nelin wisselde namens Zweden op een minuut, zeven tellen voor de Noor Tarjei Bø, die overgaf op broer en World Cup-kampioen Johannes Thingnes Bø. Benjamin Weger gaf het stokje over op anderhalve minuut en dat was het wel z'n beetje, wat kanshebbers betreft.

Dominik Windisch begon met twee extra patronen, maar dat was niet zo'n ramp: ook achtervolgers Bø en Martin Ponsiluoma hadden moeite bij het schieten. Bij de laatste schietbeurt moest Windisch nog eens twee patronen pakken, terwijl Bø schoot alsof hij een machinegeweer in de hand had: alles raak en héél snel. De Noor dook zo twaalf seconden na Windisch de slotronde in, in zijn topvorm makkelijk genoeg om de winst te pakken, maar hij kon het dit keer niet bolwerken en finishte als tweede, achter de winnende Italianen. Ponsiluoma trok de Zweedse podiumplek op een minuut over de streep.