Zweedse biatleten openen World Cup met thuiszege

In het Zweedse Östersund is de World Cup biatlon zaterdag begonnen. Op het programma stond als eerste de single mixed relay, waar teams van één man en één vrouw de wedstrijd afwerken.

Hanna Öberg begon namens het thuisland niet al te best en moest zelfs twee keer de strafronde in. De Française Julia Simon en de Oostenrijkse Lisa Theresa Hauser hadden de leiding, maar bij het staand schieten moesten ze beiden de strafronde in. Anastasiya Merkushyna (Oekraïne) en Franziska Preuss (Duitsland) werkten zich een beetje los van de rest, waarna Artem Tyschenko de Duitser Erik Lesser op een halve minuut zette.

Bij Merkushyna ging het in haar laatste optreden echter fout: bij haar laatste schietbeurt ging ze totaal de mist in, waardoor ze drie strafrondes moest draaien en terugviel naar de zesde plek. Preuss hield nog stand tegen de oprukkende Öberg - Zweden had zich knap teruggeknokt - en Sebastian Samuelsson opende de aanval op Lesser. Bij de laatste schietbeurt ging de Duitser in de fout, terwijl Samuelsson het bij één extra patroon hield.

De Zweed pakte zo knap alsnog de winst, achttien seconden voor Duitsland. Noorwegen deed de hele wedstrijd op enige afstand van de top mee, maar eindigde met Marte Olsbu Røiseland en Vetle Sjåstad Christiansen op een prima derde plek. Oekraïne eindigde nog als vierde, de vijfde plek ging zeer verrassend naar Regina Oja en Rene Zahkna uit Estland.