Baansprinters vernederen Duitsers in Hong Kong

De Nederlandse baansprinters hebben tijdens de World Cup in Hong Kong weer eens snoeihard uitgehaald. In de kwalificaties en eerste ronde stond er totaal geen maat op de wereldkampioenen, waarna Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Roy van den Berg in de finale met 42,271 seconden de Duitsers vernederden (43,436). Frankrijk versloeg Nieuw-Zeeland in de strijd om het brons.

Steffie van der Peet en Kyra Lamberink plaatsten zich met de achtste tijd in de kwalificaties nog net voor de eerste ronde, maar daarin sneuvelden ze tegen Li Junhong en Zhong Tianshi uit China. Dat duo verloor de finale uiteindelijk van Pauline Grabosch en Emma Hinze uit Duitsland, terwijl het commerciële Chinese team van Zhang Linyin en Zhuang Wei de strijd om de derde plek won van Marlena Karwacka en Urszula Los uit Polen.

De finale van de ploegenachtervolging bij de mannen was spannend: Nieuw-Zeeland had drie kilometer lang de leiding, maar de Duitsers denderden er in de laatste kilometer nog voorbij en wonnen. Zwitserland pakte de derde plek door Italië in een eveneens prima duel klop te geven.

Bij de vrouwen ging de winst naar Nieuw-Zeeland, dat een achterstand tegen België wegpoetste. De verrassend sterke Belgische dames konden het niet meer bijbenen en moesten genoegen nemen met zilver, maar wel in een Belgisch record. In het duel om brons pakte Zuid-Korea een grote voorsprong op Duitsland, waarna de Koreanen bijna volledig instortten. Bijna, want ze hielden precíes stand en pakten een hele mooie derde plek.