Noren halen genadeloos uit op noordse combinatie

In het Finse Ruka is ook het World Cup-seizoen op de noordse combinatie geopend, waardoor het alleen nog wachten is op het bobsleeën en het skeleton. In het hoge Finse noorden stond de eerste van drie etappes op het programma in de Ruka Triple, met slechts vijf kilometer langlaufen in plaats van de gebruikelijke tien.

Het schansspringen beloofde veel goeds voor de Noren, maar niet echt voor de neutrale kijker. World Cup-kampioen Jarl Magnus Riiber zette een topsprong neer en pakte gelijk 28 seconden voorsprong op landgenoot Espen Bjørnstad. De ogen waren echter ook grotendeels gericht op de pas 19-jarige Jens Lurås Oftebro: de opvolger van de ook nog maar 22-jarige Riiber lijkt al klaar te staan en met een daverende sprong pakte hij plek drie.

Oftebro mocht 62 seconden na Riiber vertrekken aan zijn vijf kilometer, maar had wel 43 seconden voorsprong op de naaste achtervolgers: Martin Fritz uit Oostenrijk, de Noor Jørgen Gråbak en de Duitser Manuel Faisst. Riiber werd voorin geen moment bedreigd, de tweede plek van Bjørnstad kwam ook niet in gevaar en de wat podiumplaatsen betreft vrij saaie wedstrijd leverde Oftebro een heel mooi eerste World Cup-podium op, terwijl Gråbak het Noorse feestje met plek vier completeerde.

Zaterdag staat er tien kilometer op het programma, met de start om 14.00 uur. Om 08.30 uur begint het schansspringen.