Basketballers Leiden en Zwolle door in Europa, Donar moet winnen

De basketballers van ZZ Leiden en de Zwolse Landstede Hammers hebben zich in de Europe Cup geplaatst voor de tweede groepsfase. Beide ploegen wonnen hun vijfde van zes wedstrijden en zijn nu verzekerd van een plek in de volgende ronde, het Groningse Donar moet de laatste wedstrijd winnen om door te mogen.

Leiden trok naar Slowakije, waar het op bezoek ging bij Inter Bratislava. Dat was niet makkelijk en een prima voorsprong bij rust werd in het derde kwart volledig weggegeven. In het vierde kwart trokken de Leidenaren de winst echter alsnog naar zich toe en dankzij onder meer 23 punten van Worthy de Jong won Leiden met 78-88.

De Hammers hadden het in Oostenrijk beduidend minder moeilijk met de Kapfenberg Bulls. De nationaal kampioen van de afgelopen drie seizoenen kon één kwart mee met de Nederlands kampioen, maar werd daarna op de pijnbank gelegd: 67-100, met 20 en 19 punten van Martez Walker en Noah Dahlman.

Donar speelde thuis tegen Pinar Karsiyaka uit Turkije en begon nog prima. In het derde kwart speelden de Turken zich naar een kleine voorsprong, in het vierde kwart werd Groningen definitief aan de kant geschoven: 62-79, de 15 punten van Shane Hammink waren niet genoeg. Donar moet de laatste wedstrijd, thuis tegen het Belgische Spirou, winnen om door te mogen.