NBA: Milwaukee Bucks naar eerste plaats in het oosten

In de NBA stonden gisteravond elf wedstrijden op het programma. De Milwaukee Bucks wonnen in Atlanta met 127- 135 van de Hawks. Omdat hun rivaal de Boston Celtics voor de tweede keer in de laatste drie wedstrijden onderuit ging, stegen de Bucks naar een gedeelde eerste plaats in de Eastern Conference.

Het was wederom Giannis Antetokounmpo die het verschil maakte voor de Milwaukee Bucks. De Griek scoorde 33 punten voor zijn ploeg en pakte 11 rebounds. Antetokounmpo speelt op het niveau waarmee hij vorig jaar tot meest waardevolle speler van de competitie werd uitgekozen. Deze zomer heeft Antetokounmpo gewerkt aan de enige zwakke plek in zijn spel: het afstandsschot. De Griek schiet wat meer driepunters, maar dit gaat nog met wisselend resultaat. Tegen de Hawks miste hij vijf van zijn zes pogingen van afstand, dit waren ook de enige schoten die hij miste. Onder de basket is Antetokounmpo nog altijd praktisch onstopbaar.

De Boston Celtics gingen onderuit bij de Los Angeles Clippers: 107 – 104. Hier was wel een verlenging voor nodig. Jayson Tatum zette met nog dertien seconden op de knop Boston langszij op 97 – 97, waarna Kawhi Leonard een kans om de wedstrijd in reguliere speeltijd te beslissen miste. In de verlenging maakte Patrick Beverley voor de Clippers het verschil met twee driepunters. Een laatste poging van Kemba Walker om een tweede verlenging af te dwingen werd geblockt door Kawhi Leonard.

Bij de Clippers stonden voor het eerst dit seizoen Paul George, Kawhi Leonard en Patrick Beverley samen op het veld. Het team wordt een serieuze kans op de titel toegedicht. De eerste test, direct tegen een mogelijke NBA-finalist, werd zo goed doorstaan.

Topscorer bij de Clippers werd Lou Williams met 27 punten. Zijn rol is om van de bank te komen en veel te scoren. Hij vervult deze rol als ‘sixth man’ al jaren met verve. Paul George noteerde 25 punten, maar de meeste lof ging uit naar point guard Patrick Beverley. De luis in de pels van menig tegenstander eindigde met 14 punten, 16 rebounds, 7 assists, 3 steals en 2 blocks.

Een derde kanshebber uit het oosten, de Philadelphia 76ers, wonnen met 109 – 104 van de New York Knicks. De meeste aandacht ging uit naar 76ers guard Ben Simmons, die in zijn 172e wedstrijd eindelijk voor het eerst een driepunter wist raak te schieten.

Simmons werd in 2016 als eerste gedraft door de Philadelphia 76ers. Door blessures miste de Australiër wat zijn debuutseizoen had moeten zijn. In het daaropvolgende jaar wist de lange guard indruk te maken als spelverdeler en verdediger en werd hij gekozen tot rookie van het jaar. Samen met Joel Embiid is hij het gezicht van de nieuwe 76ers, die van het lachertje van de NBA in een serieuze titelkandidaat zijn veranderd. In een tijdperk waarin er meer driepunters dan ooit geschoten worden in de NBA, blijft Simmons echter een anomalie. Hij legt maar zelden aan vanaf afstand en de volgers van de sport vroegen zich af of Simmons ooit een driepunter zou kunnen scoren.

Na drie minuten in de wedstrijd tegen New York kreeg Simmons de bal in de hoek van het veld en zonder twijfelen legde hij aan. Het publiek werd al enthousiast toen de bal de lucht in ging. Nadat de bal ringloos raak ging volgde een luid gejuich en ontplofte de grote NBA twitter community.

De Kameroense center Joel Embiid kwam tot 23 punten en 12 rebounds voor Philadelphia, Simmons tot 18 punten en 13 assists.

Luka Doncic baarde andermaal opzien voor de Dallas Mavericks. De Sloveense sensatie kende geen genade voor de bezoekende Golden State Warriors. Na het eerste kwart stond Dallas met 44 – 16 voor en was Doncic al goed voor 22 punten, 5 rebounds en 5 assists. In alle categorieen beter dan de hele selectie van de Warriors.

In het vervolg van de wedstrijd bleef de Sloveen grotendeels op de bank, waar hij toezag hoe zijn ploeg met 142 – 94 gehakt maakte van de ploeg die de afgelopen vijf jaar de NBA finale haalde. Doncic eindigde met 35 punten, 10 rebounds en 11 assists.

De Houston Rockets leden een zeldzame nederlaag. In Denver wonnen de Nuggets met 105 – 95. De Servische reus Nikola Jokic was voor Denver uitstekend op dreef. Jokic is dit seizoen al verweten uit vorm te zijn en een ongeinteresseerde indruk te maken op het veld. In de wedstrijd tegen de Rockets was daar weinig van te merken. De center eindigde met 27 punten en 12 rebounds. James Harden kwam voor de Rockets op hetzelfde puntentotaal.

Door de overwinning neemt Denver de tweede plek in de Western Conference over van de Rockets.

 Uitslagen

Philadelphia 76ers – New York Knicks 109 – 104
Washington Wizards – San Antonio Spurs 138 – 132
Atlanta Hawks – Milwaukee Bucks 127 – 135
Brooklyn Nets – Charlotte Hornets 101 – 91
Miami Heat – Cleveland Cavaliers 124 – 100
Toronto Raptors – Orlando Magic 113 – 97
Dallas Mavericks – Golden State Warriors 142 – 94
Chicago Bulls – Detroit Pistons 109 – 89
Minnesota Timberwolves – Utah Jazz 95 – 103
Denver Nuggets – Houston Rockets 105 – 95
Los Angeles Clippers – Boston Celtics 107 – 104 (OT)

Stand Eastern Conference                                                

Boston Celtics 11-3
Milwaukee Bucks 11-3
Miami Heat 10-3
Toronto Raptors 10-4
Philadelphia 76ers 9-5
Indiana Pacers 8-6
Orlando Magic 6-8
Brooklyn Nets 6-8
Charlotte Hornets 6-9
Washington Wizards 4-8
Chicago Bulls 5-10
Atlanta Hawks 4-10
Cleveland Cavaliers 4-10
Detroit Pistons 4-10
New York Knicks 4-11

Stand Western Conference

Los Angeles Lakers 12-2
Denver Nuggets 10-3
Houston Rockets 11-4
Los Angeles Clippers 10-5
Dallas Mavericks 9-5
Utah Jazz 9-5
Phoenix Suns 7-6
Minnesota Timberwolves 8-7
Sacramento Kings 6-7
Memphis Grizzlies 5-9
Oklahoma City Thunder 5-9
New Orleans Pelicans 5-9
Portland Trail Blazers 5-10
San Antonio Spurs 5-10
Golden State Warriors 3-13