Animal Rights ontdekt horrorstal - konijnen achtergelaten om te creperen

Eerder deze maand deed een Animal Rights onderzoeksteam een gruwelijke ontdekking in het Vlaams-Brabantse Grimbergen. In een vervallen schuur achter een dichtgetimmerde woning aan de Driesstraat troffen zij de gemummificeerde lijken aan van vele tientallen konijnen die hoogst waarschijnlijk in hun batterij kooien zijn gecrepeerd. “Wij zien veel dierenleed voorbij komen uit de vee-industrie” zegt Els van Campenhout van Animal Rights, “maar dit is ook voor ons een zeldzame en wrede misdaad om mee geconfronteerd te worden.”

Omkomen van honger en dorst
Animal Rights heeft bij de politie aangifte gedaan. Het vermoeden bestaat dat de voormalige eigenaars van de konijnenfokkerij op een dag de deuren achter zich dicht getrokken hebben en de konijnen aan hun lot hebben over gelaten. “Omkomen van honger en dorst zonder ontsnappingsmogelijkheid moet voor onvoorstelbare paniek, stress en lijden gezorgd hebben,” zegt Animal Rights campagneleider Erwin Vermeulen. Een deel van de kooien bestaat uit zogenaamde voedster-kooien, waarin moederkonijnen hun jongen werpen. “Je moet er niet aan denken dat wanhoop deze moeders mogelijk tot kannibalisme heeft gedreven,” zegt Van Campenhout.

Gerechtelijke vervolging
Animal Rights verwacht van de politie dat de daders, ook al kan de misdaad van tien tot vijftien jaar terug dateren, opgespoord worden. Uitgezocht moet worden of deze mensen elders weer opnieuw begonnen zijn. “Het kan niet zo zijn dat degenen die verantwoordelijk zijn voor het creperen van deze konijnen, ergens anders opnieuw hun terreur uitoefenen over andere dieren,” zegt Van Campenhout. “We verwachten van justitie dat deze mensen opgespoord en bestraft worden,” vervolgt ze. “We willen minimaal zien dat de verantwoordelijken een levenslang dierenhoudverbod krijgen opgelegd.”

Gruwelijke industrie
Zelfs zonder de excessen van Grimbergen is de konijnenhouderij volgens Animal Rights een vreselijke, wrede industrie. Konijnen lopen veelal op gaas in batterijkooien. Maar ook in het door de industrie bejubelde ‘parksysteem’ kunnen konijnen nooit naar buiten, zien nooit daglicht, lopen op plastic bodems met spleten, kunnen niet grazen of graven, zitten in onnatuurlijke groepsverbanden, leven in de ammoniak stank boven hun eigen keutels en urine, is het sterftecijfer en antibioticagebruik hoog, worden rammen en voedsters grotendeels in eenzame opsluiting gehouden, en worden deze seksueel geweld aangedaan bij het afnemen van sperma en kunstmatige inseminatie. Een ‘vleeskonijn’ wordt slechts 10 weken oud, een voedster misschien één jaar.

Animal Rights
Animal Rights roept de consument daarom op om de komende feestdagen konijn van het menu te laten en te kiezen voor vreedzame, plantaardige alternatieven.