Toernooizeges voor Aranxta Rus en Lesley Pattinama-Kerkhove

Terwijl de topspeelsters van de WTA-tour verdienen van een welverdiende vakantie, wordt een niveau lager nog druk gespeeld. Vandaag viel er op het ITF circuit dubbel Nederlands succes te noteren. Aranxta Rus won het toernooi van Orlando. In de finale versloeg onze landgenote de Roemeense Irina Fetecau met 6-3 6-2. In Thailand won Lesley Pattinama-Kerkhove het toernooi van Hua Hin door met 6-3 6-4 van de Amerikaanse tiener Hurricane Tyra Black te winnen.

De overwinning van Aranxta Rus verdient een plek in de recordboeken. Het was de tiende zege van Rus op ITF niveau dit jaar. Nooit eerder wist een speelster in een jaar zoveel toernooien op dit niveau te winnen. Het ITF circuit is een niveau lager dan het WTA niveau waarop de topspeelsters actief zijn. Het prijzengeld op dit circuit varieert van 15.000 dollar tot 100.000 dollar, waarvan de winnaar zo'n 15% mag opstrijken. 

Ondanks de overwinning zal Rus twee plekken zakken op de WTA-ranglijst, naar de 101e plaats. Ze zit daarmee precies op de wip voor directe deelname aan de Australian Open in januari. De laatste rechtstreeks geplaatste speelster voor dit toernooi staat vaak rond de honderste plaats op de ranglijst.

Lesley Pattinama-Kerkhove boekte haar tweede toernooizege op rij, allebei in de Thaise badplaats Hua Hin. Door de overwinning keert Pattinama terug in de top 200. Op de nieuwe WTA ranglijst zal ze op de 190e plaats terug te vinden zijn.