UFC: druk avondje voor jury

De uitsmijter van MMA-gala UFC Fight Night 164 tussen Jan Blachowicz en Ronaldo Souza was niet wat de vechtfans ervan verwachtten. Zoals bij alle sporten is het nooit gegarandeerd dat alle gevechten vermakelijk zullen zijn, maar voor de vechter gaat het er uiteindelijk om de wedstrijd te beëindigen met je hand omhoog.

Blachowicz wist na een teleurstellend gevecht de jury aan zijn kant te krijgen. Jacare was teleurgesteld. "Elke keer als het spannend is en het een beslissing wordt, verlies ik. Gegarandeerd.", daarbij een belangrijke les in vechtsport naast zich neerleggend: 'never leave it to the judges'.

Jacare (26-8 MMA, 9-5 UFC) debuteerde in het lichtzwaargewicht, eigenlijk ingegeven door het feit dat zijn succesvolle middengewichtcarrière hem nooit tot die begeerde titelstrijd bracht. Direct mocht hij tegen topvechter Blachowicz (25-8 MMA, 8-5 UFC) die in juli nog voormalig kampioen Luke Rockhold in de tweede ronde knockout sloeg.


Blachowicz trapt Jacare (Foto: Alexandre Schneider/Zuffa LLC via Getty Images)

Jacare en Blachowicz gingen voorzichtig van start, met de Pool die met lage beentrappen Jacare probeerde pijn te doen. De Braziliaan probeerde Blachowicz tegen het hek vast te zetten, om zo punten te scoren. Drie lange ronden was dit het recept. Ook het publiek begon uit verveling maar met hun mobiele telefoon te spelen, wat weer prachtige sfeerbeelden in de arena Ginasio do Ibirapuera in Sao Paulo opleverde.

Dat was dan ook het mooiste van de vijfentwintig minuten. Ronde vier nam Blachowicz het initiatief over en de laatste twee ronden was hij de meest actieve, alsof Jacare moeite had om de volle vijf ronden met dat extra gewicht rond te lopen. Enigszins verrassend verloor de thuisvechter.


Jacare doet wat terug (Foto: Alexandre Schneider/Zuffa LLC via Getty Images)

Blachowicz was duidelijk tevreden. "Voor mij is dit prima, deze overwinning." Zijn roep om een titelstrijd lijkt een loze, zeker na dit teleurstellend optreden zal de UFC-directie hem niet belonen. Toch riep de Pool überkampioen Jon Jones op om de uitdaging aan te nemen. "Een titelstrijd, ik ben er klaar voor. Nog een jaar of drie voordat ik ermee stop. Het moet nu gebeuren."

Wi je meepraten over MMA of de UFC in het algemeen? Bezoek dan hier het FOK! MMA-forum!

Volledige uitslag UFC Fight Night 164 en daarna nog wat hoogtepunten:
Jan Błachowicz verslaat Ronaldo “Jacare” Souza na jurybesluit (47-48, 48-47 x2)
Mauricio “Shogun” Rua vs. Paul Craig eindigt onbeslist (29-28, 28-29, 28-28)
Charles Oliveira verslaat Jared Gordon na knockout (stoten, ronde 1)
Andre Muniz verslaat Antonio Arroyo na jurybesluit (30-27 x3)
Wellington Turman verslaat Markus Perez na jurybesluit (30-27 x3)
James Krause verslaat Sergio Moraes na knockout (stoten, ronde 3)
Ricardo Ramos verslaat Eduardo Garagorri na opgave (verwurging, ronde 1)
Francisco Trinaldo verslaat Bobby Green na jurybesluit (30-27, 29-28 x2)
Randy Brown verslaat Warlley Alves na opgave (verwurging, ronde 2)
Douglas Silva de Andrade verslaat Renan Barão na jurybesluit (30-27 x2, 30-26)
Ariane Lipski verslaat Isabella de Padua na jurybesluit (30-26 x2, 29-27)
Tracy Cortez verslaat Vanessa Melo na jurybesluit (30-27 x2, 29-28)