Sinterklaas veilig aangekomen in meeste gemeenten

Vanmiddag kwamen ongeveer 25.000 mensen naar de landelijke Sinterklaasintocht in Apeldoorn. Hoewel er twaalf aanhoudingen zijn verricht, is de politie tevreden over het verloop van de intocht.

Er zijn elf aanhoudingen verricht op basis van de vordering wet openbare manifestaties. De demonstranten werden gevraagd naar een aangewezen demonstratie vak te gaan. Toen zij dit weigerden zijn ze in alle rust aangehouden. Zij zijn inmiddels allemaal weer heengezonden. Daarnaast is 41-jarige vrouw uit Rheden aangehouden voor de wet wapens en munitie. Zij had een steekwapen bij zich.

Lees ook: Pegidapiet gearresteerd tijdens intocht Sinterklaas

Voorafgaand aan de Sinterklaasintocht, vrijdag 15 november, hield de politie drie mannen aan. De drie mannen zijn inmiddels heengezonden met een gedragsaanwijzing van de Officier van Justitie. Zij mogen niet in Apeldoorn blijven. De Officier zal later een beslissing nemen over eventuele verdere vervolging.

Eindhoven
Vele enthousiaste kinderen met hun ouders verwelkomden vandaag Sinterklaas en zijn Pieten. De inzet van de politie was gericht op een veilige en ongestoorde intocht van Sinterklaas, zowel voor deelnemers, publiek als demonstranten.

De intocht van Sinterklaas verliep zonder noemenswaardige problemen. In totaal verrichte de politie twee aanhoudingen in Eindhoven. Beide personen werden aangehouden omdat zij de instructies van de politie niet opvolgden.

Den Haag
De Sinterklaasintochten  binnen het werkgebied van de politie eenheid Den Haag zijn rustig en feestelijk verlopen. De politie was aanwezig tijdens deze Sinterklaasintochten voor een veilig, ordelijk en feestelijk verloop.

Met meerdere agenten werd toezicht gehouden in alle plaatsen waar Sinterklaas aankwam met zijn Pieten met als uitgangspunt dat de kinderen de intochten veilig konden bijwonen. De focus lag vandaag op Den Haag waar Kick Out Zwarte Piet (KOZP) op de Koekamp demonstreerde. Verschillende pro-Piet aanhangers hadden zich als Zwarte Piet verkleed en waren rondom de intocht langs de route aanwezig. Dit heeft niet tot problemen geleid.

De actievoerders van KOZP verzamelden zich rond 13.00 uur op de Koekamp in Den Haag. De opkomst viel hoger uit dan vooraf aangekondigd. Naar schatting meer dan 700 mensen demonstreerden tegen Zwarte Piet. Om 15.00 uur was de demonstratie afgelopen en zij werden door de politie begeleid naar het centraal station (CS) in Den Haag.

Door het alerte optreden van de politie die de demonstratie begeleidde, zijn vijf personen aangehouden. Een persoon werd aangehouden omdat hij zijn identiteitsbewijs niet bij zich had. Hij is na verhoor heengezonden. Een persoon, die bij het CS Den Haag binnenkomende demonstranten fotografeerde, werd gecontroleerd. Het bleek dat hij gesignaleerd stond. Hij kan zijn straf uit gaan zitten. Een derde persoon die gecontroleerd werd, moest ook nog een gevangenisstraf uitzitten.

Aan het eind van de middag zagen politieagenten een aantal aanhangers van KOZP op het Plein lopen. Zij werden aangesproken en gevraagd om weg te gaan. Twee van hen weigerden dit en zijn aangehouden. Een van hen verzette zich tegen zijn aanhouding.

In de overige plaatsen van de politie-eenheid Den Haag is de intocht van de goedheiligman rustig en feestelijk verlopen.

Alkmaar
Er was veel politie op de been in Alkmaar zo meldt AlkmaarCentraal.nl.  Veel agenten waren eigenlijk opgeroepen voor inzet in Hoorn en Den Helder, maar daar bleek inzet niet nodig. Uiteindelijk zijn er zo'n 100 agenten ingezet.

De anti-Zwarte Piet demonstranten werden op station Noord door politie opgewacht en per bus naar een met dranghekken afgezet vak in de Koorstraat gebracht. Een later opduikende pro-Pietengroep werd door de politie op afstand gehouden. Het protest was netjes en binnen de regels. Met een trommel, een protestlied en leuzen als "Zwarte Piet kan niet! Zwarte Piet hoort niet!" maakten de demonstranten hun ongenoegen kenbaar.

Door veel omstanders werd de actie een beetje vreemd bekeken en bijna als als een soort attractie benaderd. Toen de optocht langs kwam was de stemming vooral bij de agenten serieuzer, maar Sint en de Pieten liepen vrolijk langs het vak. De fanfareband speelde net iets harder en van de antieke brandweerauto werd de sirene flink gebruikt om de protestgeluiden te overstemmen.

Na het langstrekken van de optocht kregen de anti-Zwarte Piet demonstranten nog de kans een paar minuten leuzen te scanderen en sprak KOZP voorman Jerry Afriyie het publiek toe per megafoon. Daarna werden ze begeleid naar een bus die ze naar het station bracht.

 Agenten wachten KOZP op in Alkmaar
Agenten wachten KOZP op in Alkmaar (Foto: FOK!)