Veldrijder Van der Poel wint WB-wedstrijd in Tábor, Nederland domineert bij de vrouwen

Mathieu van der Poel en Annemarie Worst hebben de wereldbekerwedstrijd veldrijden in het Tsjechische Tábor gewonnen. Bij de vrouwen bestond de top vier uit Nederlandse deelneemsters.

Vanwege zijn lage positie in het klassement mocht Van der Poel pas vanaf de derde startrij aan de wedstrijd beginnen. De ontstane achterstand had hij binnen twee ronden goedgemaakt, echter niet veel later verloor de kersverse Europees kampioen opnieuw tijd door een fietswissel.

De Belg Michael Vanthourenhout was ondertussen in de aanval gegaan en kreeg Lars van der Haar en ploeggenoot Eli Iserbyt met zich mee. Halfweg koers sloot Van der Poel bij het drietal aan.

In de slotfase moest eerst Vanthourenhout lossen en daarna ook Van der Haar. Het gevecht voor de overwinning tussen Van der Poel en Iserbyt werd in de laatste ronde beslist door een ultieme versnelling van de Nederlander. Van der Haar reed een sterke wedstrijd en finishte als derde.

De wedstrijd bij de vrouwen was een Nederlands onderonsje. Ceylin del Carmen Alvarado nam vroeg in de wedstrijd de leiding en kreeg gezelschap van Worst. Europees kampioene Yara Kastelijn probeerde aan te sluiten bij haar twee landgenotes maar slaagde daar niet in.

Net als bij de mannen viel de beslissing in de laatste ronde. Worst plaatste twee versnellingen en wist daarmee weg te rijden bij Alvarado. Op de derde plaats eindigde Kastelijn, Lucinda Brand werd vierde.

Uitslag mannen
1. Mathieu van der Poel (NED)
2. Eli Iserbyt (BEL)
3. Lars van der Haar (NED)
4. Michaël Vanthourenhout (BEL)
5. Toon Aerts (BEL)
6. Corné Van Kessel (NED)
7. Quinten Hermans (BEL)
8. Tim Merlier (BEL)
9. Laurens Sweeck (BEL)
10. Jens Adams (BEL)

Uitslag vrouwen
1. Annemarie Worst (NED)
2. Ceylin del Carmen Alvarado (NED)
3. Yara Kastelijn (NED)
4. Lucinda Brand (NED)
5. Alice Maria Arzuffi (ITA)
6. Sanne Cant (BEL)
7. Anna Kay (GBR)
8. Kaitlin Keough (USA)
9. Puck Pieterse (NED)
10. Shirin Van Anrooij (NED)