Grand Prix van Macau voor motoren afgelast na twee rode vlaggen

De 53e editie van de beruchte Grand Prix van Macau voor motoren zal de boeken in gaan als een race zonder winnaar. Na twee rode vlaggen heeft de organisatie zaterdag besloten om de boel definitief af te gelasten, met name wegens tijdsgebrek.

Peter Hickman had de poleposition en domineerde aanvankelijk met zijn BMW S1000RR; voor men met de ogen kon knipperen had hij zeven tellen voorsprong op teamgenoot Michael Rutter. Al snel ging het echter fout in de Esses, waar Robert Hodson de controle over zijn BMW verloor. De Tsjech Marek Cerveny kon hem niet ontwijken en zo ongeveer alle brandstof liep uit Hodson's machine, waardoor de rode vlag gezwaaid moest worden - beide rijders waren overigens in orde.

De eerste crash (Bron: YouTube)

Na de onderbreking kon weer gestart worden en Rutter wist Hickman zowaar te verschalken. Een ronde later kwam Hickman er toch weer langszij, maar al snel ging het weer fout: in Police lagen ineens zes motoren en bijbehorende coureurs op de grond en tegen de hekken, waarbij de zichtbare vlammen niet echt een goed teken waren. De race werd wederom met een rode vlag gestopt en wegens de duisternis die vrij snel in zou vallen werd duidelijk dat zaterdag niet meer werd geracet.

Drie van de betrokken coureurs - Erno Kostamo, Daniel Kruger en Derek Shiels - werden naar het ziekenhuis vervoerd voor de nodige checks, maar men gaf wel aan dat ze allemaal bij bewustzijn en niet in levensgevaar zijn. Voor een officiële uitslag moeten er minstens drie volle ronden gereden worden en dat was nog niet het geval, maar verplaatsen naar zondag was geen optie: met een lokale toerwagenrace, twee WTCR-races, de FIA GT en de Formule 3 is het schema simpelweg te vol.

"Er is geen resultaat, er zal geen podium komen", aldus een woordvoerder na afloop, waarmee hij bevestigde dat de Grand Prix van Macau dit jaar helaas geen winnaar kent.

Beelden van de troep na de tweede crash (Bron: YouTube)