Legendarische sprinter 'Bones' Dillard (96) overleden

De Amerikaanse oud-atleet Harrison Bones Dillard is vrijdag overleden. De viervoudig olympisch kampioen leed al geruime tijd aan maagkanker en overleed op 96-jarige leeftijd.

Dillard diende tijdens de Tweede Wereldoorlog bij de 92e Infanteriedivisie, een zwarte divisie met als bijnaam de Buffalo Soldiers. Na de oorlog keerde hij terug naar school en richtte hij zich op zijn atletiekloopbaan, geïnspireerd door de successen van schoolgenoot Jesse Owens.

Dillard won meer dan tachtig achtereenvolgende races, maar tijdens de trials voor de Olympische Spelen van 1948 ging het niet best: hij plaatste zich niet op de 110 meter horden en mocht op de 100 meter - niet zijn favoriete onderdeel - met een derde plek nog maar net naar de Spelen.

Tijdens de Spelen in Londen bereikte Dillard op de 100 meter de finale en die wist hij zowaar te winnen, na bestudering van de finishfoto: landgenoot Barney Ewell leek gelijktijdig met hem gefinisht te zijn, maar het beeld wees uit dat Dillard toch de winnaar was - de eerste keer dat een finishfoto op de Spelen werd gebruikt.

Vier jaar later plaatste Dillard zich wél voor de 110 meter horden en in Helsinki pakte hij daar het olympisch goud, waarmee hij de enige man ooit is die olympisch goud won op de 100 meter én de 110 meter horden. Zowel in Londen als in Helsinki won Bones met zijn landgenoten ook het goud op de 4x100 meter.

De olympische 100 meter in 1948, met de finale vanaf zo'n 2:10 minuten (Bron: YouTube)