Meer bekend over voertuigen moord Derk Wiersum

De drie voertuigen die zijn gebruikt bij het observeren van de vermoorde advocaat Derk Wiersum, zijn allemaal eerder gestolen. Eén van de voertuigen, Volkswagen Transporter, werd gebruikt voor vervoer van invaliden en werd in het Limburgse Brunssum gestolen. De auto is teruggevonden met een lekke band in Amsterdam.

Dat heeft de politie bekendgemaakt in het televisieprogramma Opsporing Verzocht. Naast de Volkswagen Transporter gaat het ook om een Opel Combo en een Renault Mégane. 'We hebben de afgelopen weken enorm veel tijd gestoken in minutieus traceren van wie de auto's waren en wat ze daar deden', zegt een politiewoordvoerder.

Combo als vluchtauto
De witte bestelbus Opel Combo, die tussen 11 en 12 juni in Rotterdam is gestolen, is de auto die op 18 september werd gebruikt als vluchtauto door de schutter. De auto werd een dag voor de moord voor het eerst gezien vlakbij de woning van Wiersum in Buitenveldert. Op de dag van de moord, zaten er twee personen in de auto, denkt de politie. De auto werd teruggevonden in Almere.

Op de dag van de moord hebben de daders vermoedelijk ruim een uur in de Combo op een parkeerplaats gewacht tot Wiersum zijn huis verliet om naar zijn werk te gaan.

Transporter lekke band
Maar volgens de politie wilden de schutters aanvankelijk niet de Combo, maar de Volkswagen Transporter gebruiken als vluchtauto. Deze Transporter werd twee dagen voor de moord gezien in de wijk. Hij is vijf dagen na de moord teruggevonden in een parkeergarage aan de Hoptille in Zuidoost. Opvallend detail: de auto had een lekke band.

'We denken dat die schade is opgelopen ergens tijdens de verkenning bij het huis van Wiersum. We vermoeden dat de daders het te riskant vonden om die band te laten verwisselen of repareren, of dat ze het simpelweg niet zelf konden. Daarom zijn ze noodgedwongen geswitcht naar de Combo.'

Uit onderzoek blijkt dat de Transporter - die werd gebruikt voor vervoer van invaliden en ouderen - in de nacht van 4 op 5 september is gestolen in het Limburgse Brunssum. Er lag rolstoel in de auto en een invalidenkaart achter de voorruit. Die kaart is teruggevonden in Hoensbroek. De rolstoel werd veel verder weg teruggevonden: vlakbij Utrecht.

Mégane uitgebrand
De politie vermoedt ook dat de Renault Mégane een rol heeft gespeeld bij de verkenning. De auto - die van 24 op 25 juni werd gestolen in Nieuwegein - werd acht dagen na de moord uitgebrand teruggevonden in Voorburg bij Den Haag. Tussen 23 en 30 augustus werd de auto enkele keren gespot in Buitenveldert, niet ver van het huis van Wiersum.

De politie roept mensen op die meer informatie over de drie gestolen auto's hebben, informatie door te geven. Voor betrokkenheid bij de moord op Wiersum zit tot nu toe één verdachte vast. Wiersum stond Nabil B. bij die als kroongetuige optreedt in het strafproces tegen drugsverdachte Ridouan Taghi.