B-finales shorttrackers op slotdag World Cup, zinderende aflossing mannen

De slotdag van de tweede World Cup van het shorttrackseizoen, in Montreal, is voor Nederland niet echt succesvol gelopen. De ploeg kwam op het Canadese ijs niet verder dan een paar B-finales.

500 meter
Bij de vrouwen was het Yara van Kerkhof die de B-finale haalde. Die won ze dan weer wel en dat leverde plek vijf op, terwijl Suzanne Schulting en Lara van Ruijven in de kwartfinales sneuvelde. Thuisfavoriete Kim Boutin won de finale door de Italiaanse Martina Valcepina nipt te kloppen, met een derde plek voor de Poolse specialiste Natalia Maliszewska.

De mannen deden het namens Nederland nog wat minder lekker: Itzhak de Laat en Dylan Hoogerwerf werden in de kwartfinales met een straf uitgeschakeld - hoewel ze het anders ook niet gered hadden - en Melle van 't Wout kwam niet door de herkansingen. De Hongaar Liu Shaolin Sandor won de mooie finale, vlak voor de Zuid-Koreaan Hwang Dae-heon en de Rus Pavel Sitnikov.

1000 meter
Voor Xandra Velzeboer was er een tweede plek in de B-finale weggelegd en dus een zevende plek in de eindstand, Rianne de Vries sneuvelde in de herkansingen. De finale werd gewonnen door de Chinese Han Yu Tong, die thuisfavoriete Courtney Lee Sarault de baas was. Ekaterina Efremenkova uit Rusland completeerde het podium.

Bij de mannen was het Daan Breeuwsma die de B-finale haalde, hij werd derde, terwijl Friso Emons en Dennis Visser hun waterloo vonden in de herkansingen. De Rus Semen Elistratov boekte een fraaie zege; hij zette het hele Koreaanse team te kijk en won voor Park In-wook, Park Ji-won en Kim Dong-wook.

Aflossing
De Nederlandse vrouwen moesten het ook met de B-finale doen, maar Schulting, Van Kerkhof, Van Ruijven en Velzeboer wonnen die wel en werden dus vijfde. China won de finale, waarin Rusland en Canada net tekort kwamen. Italië moest in de slotfase afhaken.

De Nederlandse mannen kwamen na een straf al niet door de kwartfinales en kwamen zondag dus niet in actie. De finale werd een mooie: Hongarije, Zuid-Korea, Rusland en China deden allemaal goed mee. Hongarije leek in de slotfase af te haken, maar de gebroeders Shaolin Sandor en Shaoang Liu dichtten het gat. Shaolin nam de leiding en kreeg het net als op de 500 meter aan de stok met de Koreaan Hwang, maar dit keer kende het een ander einde: zelfs de finishfoto kon geen uitkomst bieden en beide landen kregen de winst toegewezen.