Bloedstollende ontknoping WK rallycross

In Zuid-Afrika is zondag het wereldkampioenschap rallycross afgesloten. Op het Killarney Motor Racing Complex in Kaapstad stond de laatste race van het jaar gepland, bijna twee maanden na de vorige race.

Vooraf was duidelijk dat het spannend zou worden: de Zweedse Peugeot-coureur Timmy Hansen had één punt voorsprong op de Noorse Audi-rijder Andreas Bakkerud, terwijl ook Hansen's broertje Kevin met acht punten achterstand nog een kansje op de titel had.

In de finale pakte Bakkerud bij de start de leiding voor Timmy Hansen en Hyundai-rijder Niclas Grönholm, maar al snel werd er een hele plens olie op het vuur gegooid: Hansen viel Bakkerud aan en kwam daarbij zélf in de bandenstapel terecht, terwijl hij ook broertje Kevin in de weg zat.

Grönholm pakte ondertussen de leiding over van Bakkerud, maar doordat de SEAT van Timo Scheider het ineens begaf en hij Kevin al gepasseerd had, kwam Timmy Hansen naar de vierde plek, achter Grönholm's Russische teamgenoot Timur Timerzyanov.

Dat betekende dat Hansen virtueel wereldkampioen was: hij en Bakkerud stonden zo op exact hetzelfde puntentotaal, maar doordat Hansen vier keer won en Bakkerud dit jaar één keer, zou de Zweed de titel pakken. Bakkerud probeerde Grönholm nog wel aan te vallen, maar dat zat er niet in en dus won de Fin, voor Bakkerud, Timerzyanov en de nieuwe wereldkampioen, de 27-jarige Timmy Hansen.

De finale in Zuid-Afrika (Bron: YouTube)