Australische baanwielrenner Glaetzer getroffen door schildklierkanker

Tweevoudig wereldkampioen baanwielrennen Matthew Glaetzer is onlangs behandeld aan schildklierkanker.

Eind oktober was de 27-jarige Australiër zich aan het voorbereiden voor de Oceanische kampioenschappen toen hij last kreeg van zijn nek. Glaetzer ging voor onderzoek naar het ziekenhuis en daar werd vastgesteld dat het geen nekblessure was, maar wel schildklierkanker.

Afgelopen week ging de baansprinter onder het mes en binnen zes weken begint hij met een kuur met radioactieve jodiumtabletten. "Gelukkig is het zeer goed behandelbaar en heeft het een goede prognose", geeft Glaetzer aan. "Het feit dat we er relatief vroeg bij waren, was een zegen. Een van de eerste dingen waaraan ik dacht in verband met mijn carrière en de Olympische Spelen was de volgende: Ik ga me hierdoor niet laten stoppen. Ik heb namelijk een aantal doelen die ik wil bereiken en Tokio is het grote doel. Daar is niets aan veranderd. Ik stop niet met het najagen van de olympische droom en om de beste van de wereld worden. In principe zou ik snel weer op de fiets kunnen stappen omdat ze enkel mijn keel hebben behandeld. De benen zijn goed en ik moet nu gewoon herstellen."

Glaetzer werd in zijn loopbaan twee keer wereldkampioen. In 2012 won hij met Australië het goud op het onderdeel teamsprint en in 2018 werd de Australische baansprinter wereldkampioen op de individuele sprint in Apeldoorn.