Mercuriusovergang morgen waarschijnlijk niet zichtbaar

De mercuriusovergang van maandag 11 november is waarschijnlijk niet te zien. Precies tijdens de zeldzame gebeurtenis is het bewolkt en breidt een regengebied zich vanuit het westen over het land uit. Pas in 2032 is de volgende kans om de planeet Mercurius voor de zon langs te zien trekken.

Maandagochtend kan de zon in het oosten nog net zichtbaar zijn. Vanuit het westen trekken steeds dikkere sluierwolken over het land. Precies tijdens de mercuriusovergang tussen 13:34 uur en zonsondergang om 16:54 uur is het geheel bewolkt. Op dat moment breidt ook een regengebied zich over Nederland uit.

Wat is de mercuriusovergang precies?
De mercuriusovergang is het moment waarop de planeet Mercurius precies tussen de zon en de Aarde in staat. Daarbij is de planeet als een klein zwart stipje zichtbaar op de zonneschijf. Een mercuriusovergang is vergelijkbaar met een zonsverduistering, maar omdat Mercurius veel verder weg staat dan de maan lijkt de planeet heel klein en wordt het zonlicht nauwelijks gedempt. Slechts 0,0026% minder zonlicht bereikt de Aarde.

Net als de Aarde draait de planeet Mercurius om de zon. Mercurius doet er 88 dagen over om een rondje om de zon te maken. Dat betekent dat de planeet ongeveer vier keer per jaar tussen de Aarde en de zon in staat. Een mercuriusovergang is slechts eens in de 7,5 jaar te zien en niet vier keer per jaar. Dat komt doordat de baan van Mercurius ten opzichte van de Aarde schuin is.

Ook viering Sint-Maarten en start carnaval last van regen
Op 11 november vindt niet alleen de mercuriusovergang plaats, ook is het Sint-Maarten en start het carnavalsseizoen. Kinderen die aan het eind van maandagmiddag en in de avond langs de deuren gaan krijgen te maken met buien en een stevige, koude wind. Ook carnavalsvierders maken kans op een nat pak. Gelukkig is het om 11:11 uur ’s ochtends nog wel droog in het zuiden.

Die grijze, naast de zon, is Mercurius
Die grijze, naast de zon, is Mercurius