Medewerker As-Soennah-moskee vervolgd voor aanbevelen vrouwenbesnijdenis

Een medewerker van de Haagse As-Soennah-moskee gaat vervolgd worden voor opruiing en aanzetten tot geweld tegen vrouwen. Dat heeft het OM Den Haag besloten. De 32-jarige Hagenaar was te zien in een filmpje op de website van de moskee waarin hij vrouwenbesnijdenis aanraadde. Vrouwenbesnijdenis is in Nederland strafbaar. Op 18 december aanstaande is er een regiezitting in deze zaak.

Sinds het najaar van 2015 stond een webcollege op de site van de moskee. Daarin was de prediker te zien die in het Arabisch onder meer het volgende zei: "Besnijdenis is verplicht voor de mannen en aanbevolen voor de vrouwen. Het is niet verplicht voor de vrouwen. De wijsheid hierachter is dat de penis wordt gereinigd van de onreinheden wat zich op de voorhuid bevindt en bij de vrouw worden haar lusten minder."

Op 8 november 2018 is de eerste aangifte gedaan in verband met deze uitspraak. Na bestudering en juridische duiding van het filmpje (waarbij ook de vrijheid van meningsuiting en van religie in beschouwing zijn genomen) heeft het OM besloten dat de medewerker zich voor de rechter moet verantwoorden.