Celstraf voor ophangen handgranaat bij supportershome ADO Den Haag

De 18-jarige man die terechtstond voor het ophangen van een handgranaat bij het supportershome van ADO Den Haag krijgt een gevangenisstraf van achttien maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk. Twee andere verdachten zijn vrijgesproken, meldt de rechtbank vanmiddag.

De tiener plakte in de avond van 8 april een handgranaat tegen de buitenwand van het supportershome van ADO Den Haag. Daarnaast waren er drie rode kruizen op de wand gespoten.

Beelden verdachte
Op camerabeelden is te zien dat iemand die avond vanuit een auto naar het supportershome rent. Hij staat vervolgens twee minuten op de plaats waar later het explosief en de kruizen zijn aangetroffen.

Onderzoek
Uit onderzoek van de politie bleken er uiteindelijk drie personen in de auto te zitten, waarvan er één is uitgestapt. De drie zijn even later - voordat de handgranaat werd aangetroffen - gecontroleerd door de politie. Het kenteken van die auto bleek op naam te staan van de vader van een van de verdachten.

De handgranaat werd twaalf uur later ontdekt door een getuige. Volgens de rechter had het heel anders kunnen aflopen als de granaat door iemand anders was gevonden die zich niet bewust was van het gevaar ervan, of als de granaat door de wind was losgeraakt.

Uitspraak rechtbank
Volgens de rechter is er voldoende bewijs dat de Amsterdamse tiener zich schuldig heeft gemaakt aan bedreiging, het voorhanden hebben van een handgranaat en het beschadigen van het supportershome in Den Haag.