Shorttracksters Schulting en Van Kerkhof tweede in World Cup

Ook voor de shorttrackers is het World Cup-seizoen van start gegaan en wel in het Amerikaanse Salt Lake City. Op de eerste van twee finaledagen leverde dat gelijk twee Nederlandse podiumplekken op, beiden bij de dames.

Op de 500 meter schopte Yara van Kerkhof het tot de finale, waarin ze bij de start gelijk plek twee pakte. Die hield ze achter de Italiaanse Martina Valcepina vast, terwijl de Hongaarse Petra Jaszapati het duel met Natalia Maliszewski om plek drie in haar voordeel beslechtte. Xandra Velzeboer en Lara van Ruijven sneuvelden in de kwartfinales.

Suzanne Schulting stond in de finale van de 1500 meter, waar Rianne de Vries en Marijn Wiersma in de herkansingen uitgeschakeld werden. In die finale vocht Schulting een fraai duel uit met de Zuid-Koreaanse Kim A-lang en de Canadese Kim Boutin, die uiteindelijk nét te sterk bleek. Schulting werd tweede, voor de Chinese Han Yutong, die Kim nog passeerde.

Bij de mannen bleef het bij B-finales, te beginnen met de 500 meter. Dylan Hoogerwerf kon nog vijfde worden, maar ging onderuit in de B-finale en werd achtste. Jasper Brunsmann en Dennis Visser werden eerder uitgeschakeld in de herkansingen. De Zuid-Koreaan Hwang Dae-heon pakte de winst, zijn naar Rusland overgestapte oud-landgenoot Victor An passeerde de Hongaar Liu Shaoang in de slotmeters en werd tweede.

Voor Bram Steenaart en Daan Breeuwsma eindigde de 1500 meter ook in de herkansingen, terwijl Itzhak de Laat het keurig tot de B-finale schopte. Daarin moest hij genoegen nemen met de derde plek en dus de tiende plek in totaal. De winst in de A-finale ging naar de Rus Semen Elistratov, die Kim Dong-wook uit Zuid-Korea en landgenoot Alexander Shulginov het nakijken gaf.

In de gemengde aflossing stond Nederland in de B-finale, met alleen Frankrijk als tegenstander. Dat was nog verrassend pittig, maar Steenaart, Breeuwsma, Van Ruijven en Velzeboer wonnen het duel wel. De A-finale werd een prooi voor Rusland, dat China en Zuid-Korea in een mooie strijd klopte.

Van Ruijven, De Vries, Schulting en Van Kerkhof werden in de halve finale van de vrouwenaflossing achter China tweede en plaatsten zich zo voor de eindstrijd van zondag. Breeuwsma, Visser, Hoogerwerf en De Laat eindigden nípt achter Canada op plek twee, maar bleven de VS net voor en staan dus in de mannenfinale.