Zuid-Afrika wereldkampioen rugby na ruime zege op Engeland

Zuid-Afrika is de nieuwe wereldkampioenr Rugby. In Yokohama werd Engeland met in de finale 32-12 verslagen. Het is voor de derde keer dat Zuid-Afrika de Webb Ellis Cup mag gaan tillen. De Springbokke waren ook al in 1995 en 2007 wereldkampioen.

De partij begon onrustig. Een typische finale met een hoop zenuwen. Handré Pollard schoot namens Zuid-Afrika zijn eerste penalty niet tussen de palen. Een minuut later werd het stadion even stil als Kyle Sinckler neer gaat nadat hij een elleboog van een ploeggenoot in zijn gezicht heeft gekregen. Uiteindelijk kan hij wel zelfstandig het veld verlaten, maar is het wel einde wedstrijd.

Na tien minuten schoot Pollard wel raak en was het 3-0 voor Zuid-Afrika. Engeland is geen schim van toen ze de halve finale tegen Nieuw-Zeeland speelden. Het werd wel 3-3 door Owen Farrell. Met nog tien minuten tot de rust kwam Engeland tot een goede aanval. Ze kwamen niet verder dan twee meter tot voor de achterlijn. Zuid-Afrika bleef goed verdedigen. Het werd 6-6 en in het slot van de wedstrijd kreeg Zuid-Afrika nog twee penalties die raak werden geschoten door Pollard. De Springbokke gingen rusten met een 12-6 voorsprong.

Zuid-Afrika kan na rust de voorsprong vergroten, omdat Engeland bij de scrum een penalty veroorzaakt. De bal gaat vervolgens door Pollard tussen de Palen. Het is vervolgens Owen Farrel die namens Engeland twee kansen krijgt tussen de palen. Hij maakte er maar één waardoor de stand 15-9 werd.

Het is 18-12 en en domme schouderduw van Anthony Watson geeft Pollard een kans op een zevende rake penalty. De afstand is echter te groot, zijn kick haalt de palen niet eens. Even later volgt de beslissing. Makazole Mapimpi trapt de bal naar voren en gaat er samen met Lukhanyo Am achteraan. De bal stuitert goed voor Am, die met een simpele pass Mapimpi lanceert. De winger kan zo doorlopen en de bal achter de lijn drukken. De TMO kan niks vinden en Pollard schiet de conversie tussen de palen voor een 25-12 voorsprong. Mapimpi scoort voor Zuid-Afrika de eerste try ooit in een WK-finale. Zuid-Afrika won zijn twee eerdere finales alleen maar via penalty- en dropgoals.

De pijp bij Engeland is leeg. Winger Cheslin Kolbe beslist het duel nadat hij zomaar door kan lopen. Pollard voor de extra's en hij brengt de stand op 32-12. Dit was tevens de eindstand.

Makazole Mapimpi op weg naar zijn try. (PRO SHOTS/Action Images)