Baansprinters en Wild openen World Cup-seizoen met goud

In het Wit-Russische Minsk is het World Cup-seizoen in het baanwielrennen van start gegaan. Dat leverde op dag één gelijk al het nodige Nederlandse succes op: twee keer goud.

Op de teamsprint bij de mannen is Nederland al enkele jaren absolute wereldtop en dat bleek ook nu. Jeffrey Hoogland, Harrie Lavreysen en Nils van 't Hoenderdaal plaatsten zich overtuigend voor de finale, waarin ze het opnamen tegen de Britten Ryan Owens, Jack Carlin en Jason Kenny.

De openingsronde van Van 't Hoenderdaal kostte Nederland wat tijd, maar nadat Lavreysen en vervolgens Hoogland op gang kwamen werd het goud toch overtuigend binnengehaald. Roy van den Berg, Matthijs Büchli en Theo Bos klopten het Franse trio en pakten namens de BEAT Cycling Club de derde plek.

Bij de vrouwen ging het iets minder voortvarend. Shanne Braspennincx en Kyra Lamberink kwamen drie honderdsten van een seconde tekort voor de finale, waarna ze de strijd om brons verloren van het Duitse Team Erdgas.2012 van Pauline Grabosch en Lea Friedrich. Ekaterina Rogovaya en Daria Shmeleva wonnen namens het Russische Gazprom-Rusvelo het goud door Natalia Antonova en Ekaterina Gnidenko van de Russische nationale ploeg te verslaan.

Kirsten Wild deed het in de Wit-Russische hoofdstad bijzonder goed. De meervoudig wereldkampioene schreef de scratch op haar naam door na veertig rondjes de eindsprint te winnen, voor de Italiaanse Martina Fidanza en de Amerikaanse Jennifer Valente.

Valente reed eerder al de puntenkoers en die won ze met overmacht. De Amerikaanse pakte in bijna alle sprints punten en nam ook nog eens twee rondjes voorsprong op het peloton. Amy Pieters pakte één ronde, net als vijf anderen, en kwam drie punten tekort om derde te worden. Maria Confalonieri uit Italië werd tweede, voor thuisfavoriete Tatsiana Sharakova.

Broer Roy Pieters kwam er op de puntenkoers niet aan te pas en werd laatste. De Brit Mark Stewart pakte er de winst, nadat hij samen met de Spanjaard Sebastian Mora een derde ronde voorsprong nam. Mora werd dan ook tweede, ruim voor de Oostenrijker Andreas Graf.

Op de ploegenachtervolging bij de vrouwen waren de Amerikaanse dames de beste. Valente, Christina Birch, Chloe Dygert en Emma White waren het Duitse kwartet Franziska Brausse, Lisa Brennauer, Lisa Klein en Gudrun Stock een dikke seconde te snel af. Italië was in de kleine finale een maatje te groot voor Frankrijk.

In de mannenfinale hadden Thomas Denis, Corentin Ermenault, Valentin Tabellion en Benjamin Thomas bijna 3400 meter de leiding in handen, maar de Denen Lasse Norman Hansen, Julius Johansen, Frederik Madsen en Rasmus Pedersen waren niet te houden. Het kwartet denderde er voorbij en pakte in een toptijd van 3:50,207 minuten de winst. Het Italië van onder meer Elia Viviani en Filippo Ganna won het brons door Duitsland te verslaan.