Van ontucht verdachte hoofdofficier niet vervolgd door blunder OM

Plaatsvervangend hoofdofficier Vincent L. wordt niet meer vervolgd wegens ontucht met een 16-jarige jongen. Dat komt door een blunder van het Openbaar Ministerie (OM).

Vervolging moest van de Hoge Raad door officieren van justitie van het Haagse parket plaatsvinden, om te zorgen voor een onpartijdige vervolging en berechting van de 46-jarige Vincent L.. Het OM heeft echter toch Amsterdamse officieren van justitie ingezet.

"De rechtbank vindt die handelwijze van het Openbaar Ministerie in strijd met het wettelijk systeem en met de beslissing van de Hoge Raad", laat de rechtbank Den Haag weten. "Een officier van justitie die wordt verdacht van het plegen van een strafbaar feit moet worden vervolgd op zo’n manier dat de schijn van bevoordeling of benadeling van hem wordt vermeden. Dat is hier nu niet gebeurd."

Het Openbaar Ministerie is daarom niet ontvankelijk in de strafzaak verklaard en de strafzaak tegen L. is daarmee beëindigd. Hij mag volgens de wet niet meer worden vervolgd voor het tegen betaling hebben van seksuele contacten met de tiener. Het OM kan nog wel tegen de beslissing van de rechtbank in hoger beroep gaan.

De zaak kwam aan het rollen toen de ouders van de jongen berichten vonden op zijn smartphone. L. werd daarna, net als tien andere mannen, opgepakt.

Update 22:05 uur

Het Openbaar Ministerie in Den Haag gaat in hoger beroep tegen de beslissing van de rechtbank om de voormalig plaatsvervangend hoofdofficier van justitie van het Functioneel Parket buiten vervolging te stellen. Het Openbaar Ministerie is van mening dat het niet heeft gehandeld in strijd met de beslissing van de Hoge Raad, zoals de rechtbank stelt.