Amsterdam de fout in met inventarisatie stikstofbesluit

De gemeente Amsterdam heeft een fout gemaakt bij de inventarisatie van bouwprojecten die worden geraakt door de uitspraak omtrent stikstof van de Raad van State. Twee van de drie bouwprojecten die volgens de gemeente op losse schroeven staan door het nieuwe stikstofbeleid, zijn ten onrechte op die lijst gezet.

Verantwoordelijk wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ontwikkeling en Duurzaamheid) stuurde dinsdag na een maandenlange inventarisatie een korte lijst met daarop drie bouwprojecten die door de stikstofuitspraak op losse schroeven zijn komen te staan. Die bouwprojecten moeten opnieuw worden beoordeeld voordat ze door kunnen gaan.

De bouwprojecten Urban Interactive District, een omvangrijk project nabij de Arena waarbij woningen, kantoren, horeca, een theater en een hotel gebouwd worden, en een nieuw Datacenter in Zuidoost zijn ten onrechte op die lijst gezet, schrijft de wethouder vandaag in een brief aan de gemeenteraad.

'Had niet mogen gebeuren'
"Het tot stand brengen van de door u gevraagde inventarisatie van projecten is een complexe exercitie met veel onduidelijkheden en verschillende (juridische) interpretatiemogelijkheden. Uiteindelijk is bij de totstandkoming van de inventarisatie een fout ontstaan. Het behoeft geen nadere uitleg dat dit niet had mogen gebeuren", schrijft Van Doorninck.

Nadat de fout door de gemeente werd opgemerkt, is er volgens de wethouder direct contact opgenomen met de betrokken, ontwikkelende partijen. "We hebben hen direct geïnformeerd, onze excuses aangeboden en blijven met hen in gesprek over de mogelijke consequenties."

Strandeiland
Wat er nog wel van de lijst klopt is niet duidelijk. De eerste fase van Strandeiland (woningbouwproject Oost), het derde bouwproject dat op de lijst staat, gaat sowieso door. De vergunning voor die fase is volgens de gemeente 'onherroepelijk'.