Bokser Taylor wint Super Series na geweldige titelstrijd, Golovkin overleeft

In The O2 Arena in Londen is in het weekeinde de finale gehouden in het superlichtgewicht (-63,5kg) van het tweede seizoen in de World Boxing Super Series. De Schot Josh Taylor (15-0, 12 KO's) nam het daarin op tegen de Amerikaan Regis Prograis (24-0, 20 KO's) en dat werd een prachtig gevecht.

Taylor en Prograis vochten vanaf de eerste ronde volle bak, met als inzet niet alleen de Super Series-titel en bijbehorende Muhammad Ali Trophy, maar ook de WBA-superwereldtitel en de IBF-wereldtitel, met daarnaast nog de Diamond-titel van de WBC. Een flink lijstje voor de twee ongeslagen kampioenen dus en daar gaven ze alles voor. Na twaalf zware ronden kwamen de scores en het zat dicht bij elkaar: 114-114, 115-113, 117-112 voor The Tartan Tornado, die zijn met afstand grootste zege ooit bij kon schrijven.

Eerder op de avond vochten twee Britse zwaargewichten tegen elkaar om de intercontinentale titel van de WBO: Dereck Chisora (31-9, 23 KO's) en David Price (25-6, 20 KO's). Met name War Chisora klapte er hard op en Price werd alsmaar verder de hoek in gedreven. In de vierde ronde ging hij neer en de hoek van de 36-jarige Brit vond het mooi geweest, waardoor Chisora een overtuigende zege pakte.

De hoogtepunten van een mooie avond in Londen, aangevoer door Taylor - Prograis (Bron: YouTube)

Spence vs Porter
In de afgelopen maand zijn er verder meerdere grote gevechten geweest, daar kijken we in het laatste boksbericht van de maand nog even op terug. September werd in Los Angeles afgesloten door Errol Spence Jr (25-0, 21 KO's) en Shawn Porter (30-2, 17 KO's), die in het weltergewicht (-66,7kg) vochten om de wereldtitels bij de WBC en IBF. Er hing een behoorlijke hype rondom het gevecht en de heren maakten het waar. Porter ging in de elfde ronde neer en na twaalf ronden gaven twee van de drie juryleden de split decision aan Spence Jr.

Op diezelfde avond vocht Anthony Dirrell (33-1, 24 KO's) tegen rising star David Benavidez (21-0, 18 KO's). De ervaren Dirrell probeerde wat hij kon, maar Benavidez was de agressor na een flinke jaap boven Dirrell's oog besloot diens team om het in de negende ronde af te kappen: Benavidez is zo de nieuwe WBC-wereldkampioen in het supermiddengewicht (-76,2kg).

GGG in de problemen
In Madison Square Garden stond een week later één van 's werelds beste pound-for-pound-boksers in de ring: Gennadiy Triple G Golovkin (39-1, 35 KO's) nam het op tegen de Oekraïnse uitdager Sergiy Derevyanchenko (13-1, 10 KO's). De vacante IBF- en IBO-wereldtitels in het middengewicht (-72,6kg) stonden op het spel en Derevyanchenko ging in de eerste ronde al neer. Daarna maakte hij echter een geweldige indruk: Golovkin had het ongelooflijk zwaar en de ene na de andere ronde had beide kanten op kunnen gaan. De Kazachse kampioen ontsnapte en met 115-112, 115-112, 114-113 won hij alsnog.

Golovkin - Derevyanchenko (Bron: YouTube)

Usyk's zwaargewichtdebuut
In Illinois vocht een andere nieuwe ster: Dmitry Bivol (16-0, 11 KO's) verdedigde zijn WBA-wereldtitel in het lichtzwaargewicht (-79,4kg) tegen de Dominicaan Lenin Castillo (20-2, 15 KO's). Die bleef weliswaar overeind, een echte vuist maken kon hij geen moment en de juryleden gaven vrijwel elke ronde aan Bivol.

De ogen in Illinois waren vooral gericht op de Oekraïner Oleksandr Usyk (16-0, 12 KO's), die bijna een jaar na zijn vorige gevecht zijn zwaargewichtdebuut maakte. Dat zou de cruisergewichtkampioen bij vier bonden tegen Tyrone Spong doen, maar de Nederlander werd betrapt op doping. De Amerikaan Chazz Witherspoon (38-3, 29 KO's) kwam in de plaats en kon het Usyk niet al te moeilijk maken; na zeven ronden was het gedaan.

Gvozdyk vs Beterbiev
Nog een week later waren er weer Oost-Europeanen aan de beurt, dit keer in Philadelphia. De ongeslagen Oekraïner Oleksandr Gvozdyk (17-0, 14 KO's) vocht tegen de in Canada wonende Rus Artur Beterbiev (14-0, 14 KO's). Op het spel stonden Beterbiev's IBF-wereldtitel en Gvozdyk's WBC-wereldtitel in het lichtzwaargewicht en dat werd een fraai, gelijkopgaand gevecht. In de tiende ronde was het ineens gedaan met Gvozdyk: The Nail ging drie keer naar het canvas en de scheidsrechter vond het mooi geweest.

Gvozdyk vs Beterbiev (Bron: YouTube)

De komende weken
November belooft een prachtmaand te worden: komend weekeinde vechten Saul Canelo Alvarez en Sergey Kovalev om de WBO-wereldtitel in het lichtzwaargewicht, een week later strijden Nonito Donaire en Naoya Inoue om de WBA- en IBF-titels in het bantamgewicht en op 23 november is het helemaal raak. Deontay Wilder en Luis Ortiz knokken dan om de WBC-wereldtitel in het zwaargewicht, Callum Smith en John Ryder vechten in het middengewicht om de WBA- en WBC-titels.