CIA: 'Nu ook tweede man ISIS dood'

Nadat eerder op zondag bekend werd dat terreurleider Abu Bakr al-Baghdadi na een, door Amerikaans president Donald Trump goedgekeurde, aanval van Delta Force het leven liet, is nu ook de rechterhand van Baghdadi gedood.


Trump geeft uitleg over de aanval die ISIS zware slag toesloeg (Foto: Tasos Katopodis/Getty Images)

De Amerikaanse inlichtingendienst CIA heeft laten weten dat de woordvoerder van de Islamitische Staat (ISIS), Abu al-Hassan al-Muhajir, werd gedood bij een inval van een Joint Special Operations Command, elitetroepen van het Amerikaanse leger. Commandant van de Syrische Democratische Leger (SDF), Mazloum Abdi, bevestigde het nieuws.

"Voortbordurend op de vorige operatie werd terrorist Abu al-Hassan al-Muhajir, de rechterhand van Abu Bakr al-Baghdadi en ISIS-woordvoerder, het nieuwe doelwit in het dorp Ayn al-Bayda, nabij Jarablus. Dit, in directe samenwerking tussen SDF-inlichtingendiensten en het Amerikaanse leger", aldus Abdi.

Muhajir werd in 2016 ISIS-woordvoerder, nadat zijn voorganger, Abu Mohammad al-Adnani, werd gedood bij een Amerikaanse luchtaanval. In tegenstelling tot Baghdadi en Adnani, die bekend stonden als respectievelijk Iraakse en Syrische staatsburgers, en openlijk actief waren in Al-Qaida in Irak, was de nationaliteit van Muhajir publiek onbekend.