Hockeyers verslaan Pakistan met 6-1 en gaan naar Tokio

Een zucht van opluchting en kreet van vreugde gingen zondagmiddag om 17.42 uur door het Wagener Stadion, nadat de Oranje hockeymannen zich met een eclatante 6-1 zege op Pakistan plaatsten voor de Olympische Spelen van Tokio 2020. De Oranje-spelers jubelden, juichten en vielen elkaar in de armen. Aan de kant balde bondscoach Max Caldas zijn vuist en knuffelde uitgebreid met zijn staf.

Alle spanning van de laatste dagen kwamen er na afloop eruit. Het nieuwe format van twee kwalificatieduels voor één olympisch ticket had een mentale aanslag gepleegd op de equipe van Caldas. Hoe ervaren ook, nog nooit hadden ze een dubbel gespeeld om een ticket voor het belangrijkste toernooi in de hockeywereld. Dat had wat gedaan met de ploeg, die zaterdag verlamde en met veel pijn en moeite met 4-4 gelijkspeelde tegen de nummer 17 van de wereld.

Door dat resultaat was de wedstrijd van zondagmiddag er plots een met heel veel en heel grote belangen. Er stonden in het Wagener Stadion reputaties, carrières, banen en veel geld op het spel. Maar al in de rust konden alle doemscenario’s worden opgeborgen: Nederland stond toen al op een riante 4-0 voorsprong.

Het Nederlands Elftal trad zondag in het nationale hockeystadion opnieuw aan met Maurits Visser in het doel. Velen hadden verwacht dat Pirmin Blaak na zijn absentie van zaterdag wel zou keepen, maar de goalie van Oranje-Rood had ook zondag te veel last van een hersenschudding om in de basis te kunnen beginnen. Bij Pakistan was de keeper wel gewisseld. Daar stond nu Mazhar Abbas onder de lat. Hij verving Amjad Ali, die zaterdag geen al te beste indruk maakte bij het veroorzaken van een strafbal en de 2-1 van Kellerman.

Voor Kellerman maakte de keeperswissel niet veel uit, zo bewees hij al na acht minuten spelen. Op nagenoeg dezelfde plek als zaterdag kreeg de aanvaller de bal van Robbert Kemperman. Kellerman bedacht zichzelf geen moment en sloeg de bal weer snoeihard diagonaal met de backhand in het doel: 1-0. Het stadion ontplofte, ook nu met veel meer overtuiging dat zaterdag toen het apathische spel van Oranje oversloeg naar het publiek. De kickstart gaf Oranje vleugels. Een minuut later was het al bijna 2-0 na een heerlijke actie van opnieuw Kellerman, maar nu strandde zijn goede bedoelingen in schoonheid en op een Pakistaanse stick.

Het deed niets af aan de aanvalsdrift en passie waarmee Oranje bleef spelen. Dat was precies zoals Caldas vooraf had gepredikt: niet denken, maar hockeyen met lef en overtuiging. Die boodschap bracht Valentin Verga in de praktijk bij de 2-0. Met een heerlijke no look-pass bediende de terugkeerde middenvelder de sprintende Thierry Brinkman. De aanvaller nam de bal ineens mee de cirkel in, werd onreglementair gestuit en kreeg een strafbal. Opnieuw gejuich, dat aanzwol nadat Mink van der Weerden er 2-0 van maakte.

Een Oranje feestje was in de maak. De bijna zesduizend toeschouwers gingen er eens goed voor zitten met hun goalbordjes in de aanslag. Ze konden in het tweede kwart na 21 minuten spelen de kartonnetjes alweer in de lucht steken na de 3-0 van Mirco Pruyser. Op slag van rust werd het zelfs nog 4-0 door een benutte strafcorner van Van der Weerden. Alweer zijn vierde treffer in twee wedstrijden.

Daarmee was dit olympische kwalificatietreffen ook meteen ontdaan van alle spanning. Daar zeurde in het volgepakte Wagener niemand om, behalve de Pakistaanse equipe en een paar verdwaalde Pakistaanse supporters.

Die zagen ook in het derde en vierde kwart dat hun ploeg geen schim was van de heldenformatie, die zaterdag zoveel indruk maakte. Scoorde Pakistan zaterdag nog vier van de zes strafcorners. Nu bleef het bij een uit vijf, een treffer van Rizwan Ali.

De ingestorte Pakistaanse ploeg gaf Nederland in het derde en vierde kwart alle gelegenheid de score verder op te bouwen en bij vlagen heerlijk hockey te laten zien. Via treffers van Terrance Pieters en Jip Janssen (strafcorner) werd het uiteindelijk 6-1.

Wie alleen die uitslag ziet, kan denken dat het Nederlands eftal een onbezorgde olympische kwalificatie heeft gehad. Precies zoals vooraf was verwacht. Maar de opluchting en vreugde na het laatste fluitsignaal bij de Oranje-ploeg vertelden het werkelijke verhaal. Maar wie maalt daarom: Oranje gaat naar Tokio!

Hockeyers verslaan Pakistan met 6-1 en gaan naar Tokio (Pro Shots / Bart Scheulderman)
Hockeyers verslaan Pakistan met 6-1 en gaan naar Tokio (Pro Shots / Bart Scheulderman)