Rugbyers Zuid-Afrika verslaan Wales en gaan op voor derde wereldtitel

Zuid-Afrika staat voor de derde keer in hun geschiedenis in de finale van het wereldkampioenschap rugby. In Yokohama werd Wales met 19-16 verslagen. Aanstaande zaterdag treffen ze Engeland in de finale, die gisteren afrekende met wereldkampioen Nieuw-Zeeland. 

Het was een nerveuze eerste helft. Weinig aanvallende actie van beide kanten. Door benutte penalties stond het halverwege 9-6 voor Zuid-Afrika. De Springbokke leken wel sterker en bovendien verloor Wales George North en Tomas Francis door blessures. 

Na de rust bleven de eerste tien minuten onrustig. Dan Biggar maakte er nog wel 9-9 van. In de 57e minuut werd de wedstrijd opengebroken door een Zuid-Afrikaanse try van Damian de Allende en Handre Pollard benutte de bonus. Wales begon te de tegenaanval en acht minuten later was het Josh Adams die in de hoek van het veld de bal over de achterlijn drukte. Niemand anders dan Leigh Halfpenny bracht de stand weer op gelijke hoogte (16-16). 

Vijf minuten voor tijd krijgt Wales de penalty tegen. Pollard mist niet en schiet Zuid-Afrika op 19-16. In de laatste minuten kreeg Wales geen kans meer. Zuid-Afrika speelt de finale aanstaande zaterdag tegen Engeland. Het is een herhaling van de WK-finale uit 2007, die gewonnen werd door de Bokke. Voor Wales wacht het duel om plaats drie tegen Nieuw-Zeeland. Die wedstrijd is vrijdag. 

Zuid-Afrika naar de derde WK-finale. (PRO SHOTS/Action Images)
Zuid-Afrika naar de derde WK-finale. (PRO SHOTS/Action Images)