Fraaie Grand Prix AustraliŽ beslist in laatste ronde

Op het Australische Philip Island is zondag de Grand Prix van Australië in de MotoGP verreden. Dat leverde vooral in het begin geweldige strijd op, terwijl tot in de laatste ronde om de winst geknokt werd - voor de achtste keer dit jaar werd de race in de slotronde beslist.

Valentino Rossi kende vanaf plek vier een geweldige start aan zijn 400e Grand Prix en nam de leiding, daarachter ging het behoorlijk fout: Danilo Petrucci vloog hoog door de lucht en nam ook Fabio Quartararo mee, maar gelukkig konden beide heren zelf weglopen. Cal Crutchlow nam de tweede plek in beslag, Andrea Iannone completeerde verrassende top-3 na één ronde, voor Marc Marquez, Aleix Espargaro, Maverick Viñales en thuisheld Jack Miller.

Het werd een heerlijk gevecht om de eerste plekken, waarbij Iannone de leiding even in handen pakte op zijn Aprilia, gevolgd door Crutchlow op de Honda. Dat zei allemaal nog weinig, de eerste negen mannen zaten volle bak bij elkaar op het achterwiel. Pas na een dikke handvol ronden werd een en ander iets normaler: Marquez en Viñales schoven door naar de tweede en derde plek, waarbij ze elkaar achter Crutchlow bestreden, tot Viñales de koppositie overnam.

Viñales en Marquez reden zich los van Crutchlow en achter de Brit nam Rossi de leiding van het achtervolgende groepje over van de sterk rijdende Alex Rins. Francesco Bagnaia kwam ondertussen knap naar voren en reed zich via Andrea Dovizioso en Miller zelfs naar de vierde plek. Rossi viel juist flink terug naar de tiende stek, Iannone hield op de zevende plek nog altijd aardig stand. Een aanval van Marquez zat er aan te komen en zoals iedereen aan zag komen ging hij er bij het ingaan van de slotronde overtuigend voorbij.

In de voorlaatste bocht probeerde Viñales nog een alles-of-nietspoging om de winst te pakken...en dat werd niets: de Spanjaard gleed weg en zijn Yamaha stuiterde het grind in. Marquez pakte zo de zege, Crutchlow schoof op naar plek twee. Het podium werd tot genoegen van de thuisfans gecompleteerd door Miller, voor Bagnaia, Joan Mir, Iannone, Dovizioso, Rossi, Rins en Aleix Espargaro.