MotoGP-kwalificatie afgeblazen door harde wind

Op het Australische Philip Island zou zaterdag de kwalificatie voor de Grand Prix van Australië in de MotoGP verreden worden, maar dat ging niet door. Tijdens de eerste kwalificatiesessie werd de rode vlag gezwaaid en daar bleef het bij: het waaide nogal hard op het aan de kust van het eiland gelegen circuit, zo werd Miguel Oliveira op het rechte stuk simpelweg het gras in geblazen.

De kwalificatie in de andere klassen ging nog wel door, zij waren eerder aan de beurt. In de Moto3 ging de poleposition naar Marcos Ramirez, die zijn Spaanse landgenoten Aron Canet (+0,184) en Albert Arenas (+0,268) aftroefde. Ook hier werd nog een tijdje met rood gezwaaid: de lokale wildcardrijder Yanni Shaw, net als zijn Nieuw-Zeelandse teamgenoot véél te langzaam voor dit werk, kampte met een opgeblazen motor en trok een fors oliespoor op de baan.

In de Moto2 had Jorge Navarro de snelste tijd staan toen het vijf minuten voor tijd ging regenen. De poleposition ging dus naar de Spanjaard, 0,321 seconden voor de Zuid-Afrikaan Brad Binder en 0,369 tellen voor Luca Marini uit Italië. Bo Bendsneyder mag het zondag doen met een twintigste startplek.

De MotoGP-kwalificatie wordt nu op zondagochtend gereden, wat neerkomt op 01.20 uur Nederlandse tijd. Om 02.00 uur - wegens het verzetten van de klok dus ruim anderhalf uur later! - begint de Moto3-race, gevolgd door de Moto2 om 03.20 uur en de MotoGP om 05.00 uur.