Nieuw-Zeelandse skiester Robinson (17) stunt met World Cup-zege

In het Oostenrijkse Sölden is het World Cup-seizoen in het alpineskiën dan eindelijk van start gegaan. De vrouwen kregen op de Rettenbachgletscher een reuzenslalom voor de kiezen en dat leverde gelijk mooie strijd op.

In de eerste run zette de al jaren dominante Amerikaanse Mikaela Shiffrin met afstand de snelste tijd neer, hoewel Alice Robinson niet veel later verrassend dicht in de buurt bleef. De pas 17-jarige Nieuw-Zeelandse stuntte tijdens de World Cup-finale vorig seizoen met een tweede plek en liet zien totaal geen eendagsvlieg te zijn: ze gaf slechts 0,14 tellen toe op Shiffrin, terwijl de Italiaanse Federica Brignone (+0,86) en de Sloveense Meta Hrovat (+0,95) de enige andere twee binnen een seconde waren.

In run twee kwamen vooral de Oostenrijkse Franziska Gritsch en Maria Therese Tviberg uit Noorwegen naar voren. Dankzij het warme weer en de langzamer wordende piste steeg het duo van de 28e en 26e naar de 7e en 6e stek. Tussendoor ging het nog helemaal fout voor Bernadette Schild: de Oostenrijkse ging onderuit en leek een zware knieblessure opgelopen te hebben, waarna ze per helikopter afgevoerd werd.

De Française Tessa Worley wist Tviberg's leidende tijd dan eindelijk te pakken, Mina Fürst Holtmann uit Noorwegen schoof vlak achter haar aan. Robinson hield vervolgens 0,36 seconden over en zag dat de grote Shiffrin haar voorsprong verloor en op 0,06 seconden als tweede eindigde. De tiener werd daarmee de eerste Nieuw-Zeelandse in 22 jaar die een World Cup-zege boekte.