Engeland is Nieuw-Zeeland de baas en staat in finale WK rugby

Engeland staat in de finale van het wereldkampioenschap rugby. In Yokohama werd Nieuw-Zeeland met 19-7 verslagen. Engeland treft in de finale Wales of Zuid-Afrika. 

Na 98 seconden had Engeland de eerste try al gemaakt. Manu Tuilagi brengt de bal over de achterlijn, waarna Owen Farrell de conversie binnen trapte. Het is de snelste try die Nieuw-Zeeland op een WK ooit tegen kreeg.

De suprematie van Engeland was opvallend, want het land had vijftien van de laatste zestien ontmoetingen met de Nieuw-Zeelanders verloren. Nieuw-Zeeland ging tijdens de laatste twee WK's met de wereldtitel aan de haal en de All Blacks waren ook in 1987 al eens de beste. Engeland mocht zich in 2003 wereldkampioen noemen en stond vier jaar later voor het laatst in de finale.

Nieuw-Zeeland kwam er bijna niet aan te pas. De voorsprong had nog groter kunnen zijn, ware het niet dat een tweede try werd afgekeurd omdat Sam Whitelock werd teruggefloten voor een block run. Hij hinderde een Nieuw-Zeelandse speler om te tackelen en dat mag niet. Het werd nog wel 10-0 omdat George Ford een penalty tussen de palen schoot. Het is tevens de ruststand.

57 minuten gespeeld en achterin bij Engeland ging het helemaal mis. Ardie Savea maakte de try van Nieuw-Zeeland en Richie Mounga ziet de bonus binnen (13-7). Het is uiteindelijk Ford die met twee penalties de marge boven één geconventeerde try zet. (19-7). 

Nieuw-Zeeland kan in de slotfase niet meer toeslaan en Engeland staat in de finale van het WK. De finale is volgende week zaterdag. Een dag eerder is de strijd om brons. 

 Maro Itoje (Eng) in duel met Nepo Laulala (NZ). Itoje is uitgeroepen tot MotM. (PRO SHOTS/Action Images)
Maro Itoje (Eng) in duel met Nepo Laulala (NZ). Itoje is uitgeroepen tot MotM. (PRO SHOTS/Action Images)