Grote eer voor klimaatmeisje

Klimaatmeisje Greta Thunberg heeft dan niet de Nobelprijs voor de Vrede gekregen, maar haar is door het Natural History Museum in Londen een misschien wel vergelijkbare eer toebedeeld.


De humane Greta Thunberg (Foto: Stephanie Keith for Getty Images)

Een schijnbaar nutteloos kevertje is vernoemd naar het meisje dat naar verluidt koolstofdioxide in de lucht kan zien. Geinig, want het beestje kan dat zeker niet, aangezien de kever geen ogen heeft. Net als Greta wil dit kevertje ook niet vliegen. Het 1 mm grote diertje heeft namelijk geen vleugeltjes, maar wel twee voelsprietjes die op de guitige paardenstaartjes van Thunberg zouden lijken. 

'Nelloptodes gretae'
Het kevertje, dat ontdekt is in Kenia ergens in de jaren zestig van de vorige eeuw, heeft de mooie wetenschappelijke naam Nelloptodes gretae gekregen. Wetenschapper Michael Darby was verantwoordelijk voor de naamgeving. Hij is, zoals hij zelf graag zegt, enorm onder de indruk van het 16-jarige schoolmeisje...

Andere beroemdheden die al eerder een diertje naar zich vernoemd kregen zijn zanger Bob Marley (een parasiet, genaamd Gnathia marleyi), acteur Leonardo DiCrapio (een spin, genaamd Spintharus leonardodicaprioi), evolutiebioloog Richard Dawkins (een vis, genaamd Dawkinsia), komiek John Cleese (een ringstaartmaki, genaamd Avahi cleesei) en vrouw-van-Jay Z Beyoncé (een vlieg, genaamd Scaptia Beyonceae).

Donald Trump
Amerikaans president Donald Trump heeft de zeldzame eer dat twee dieren naar hem vernoemd zijn. Een mot, genaamd Neopalpa donaldtrumpi, staat bekend om een blonde bos haar en de relatief kleine geslachtsorganen.

Daarnaast heet een amfibie Dermophis donaldtrumpi, deze heeft de eigenaardige eigenschap om zijn hoofd in het zand te steken en heeft de naam van de vredespresident gekregen, vanwege zijn uitspraken over de klimaatverandering.