FOK! Wat een weer: noodweer en records

Dag dames en heren.

Laten we beginnen met het noodweer dat delen van Spanje, Frankrijk en Italie heeft getroffen. Een klein, maar hardnekkig lagedrukgebiedje trok tergend langzaam van de oostkust van Spanje naar de Golf van Biskaje. Tegelijkertijd ontstond er ook één nabij Corsica. Dit leverde de afgelopen dagen honderden mm's aan regen op. Helaas bleef dit niet zonder gevolgen. In Frankrijk is de schade erg groot, met name in Languedoc. Daar vielen drie dodelijke slachtoffers. Zware windstoten, onweer en hevige regenval teisterden deze gebieden.

Ik blijf het echt verbazend vinden hoe er op relatief korte afstand zulke monster-hoeveelheden regen kunnen vallen. Een aantal stations had 100 mm in een uur. In totaal viel er verspreid over deze gebieden in 48 uur 250 tot 400 mm. Logisch dat daar ellende van komt. Zelfs ik als regenliefhebber vind dat wel te gortig. Ik geniet van een wolkbreuk, zolang er maar geen grote schade wordt aangericht. Vandaag vonden we het meeste slechte weer in een strook van Tunesie via Genua naar de zuidelijke Alpen toe. Ook in deze streken werden grote hoeveelheden regen afgetapt.

In ons eigen land niets van dat alles. Na de passage van een zwak regengebiedje klaarde het breed op, en kon de temperatuur razendsnel omhoog schieten. Sterker nog, we behaalden gisteren een nieuw datumrecord. Nooit eerder werd het op deze datum warmer dan 19,6 graden. Op de Wadden was het iets frisser en in het zuiden kwam men zelfs boven de 20 graden uit. Erg zacht dus.

Er komt wel een kentering. Tijdens het weekend trekt er een koufront over en dan draait de wind naar het noorden toe. Daarmee wordt de weg vrij gemaakt voor aanmerkelijk frissere lucht. De temperaturen zakken dan naar waarden rond de 10 graden of zelfs iets daaronder. In de nacht kan het dan misschien tot lichte vorst komen.

Vandaag nog niet. Dan zien we vooral bewolking in het westen en noorden en enkele opklaringen in het zuiden en oosten. Lokaal kan er uit de bewolking wat regen vallen. Het wordt hierbij tussen de 14 en 19 graden. De wind draait naar zuidwest en kan aan de kust toenemen tot hard. Ook in het binnenland gaat het met windkracht 4 tot 5 harder waaien.

Tot ziens!


Meer weer op FOK!

Amersfoort (Foto: NoBody122)
Mooie luchten in Amersfoort, nabij het Eemplein. (Foto: NoBody122)

Jouw foto of filmpje bij het weerbericht? Mail hem naar weer@fok.nl onder vermelding van je username en waar je de foto (ongeveer) hebt gemaakt. Wie weet staat jouw foto bij het volgende weerbericht.