Wild prolongeert Europese titel omnium

Kirsten Wild heeft haar Europese titel op het onderdeel omnium geprolongeerd. Bij het EK baanwielrennen in Apeldoorn werd het een strijd tussen de Nederlandse en de Britse Laura Kenny, waarin Wild net iets sterker was dan Kenny. Voor Wild is het haar tweede Europese titel op twee dagen tijd. Donderdag won ze de afvalkoers.

Na drie van de vier onderdelen had Wild de leiding in het omnium. Ze werd vierde op scratch, zevende op de temporace, maar won de afvalkoers en stond daarmee eerste met 102 punten. Het verschil met Kenny was niet ook veel en ook de Italiaanse Letizia Paternoster was niet ver achter.

In de puntenkoers het laatste onderdeel van het omnium bleef het tot de slotronde spannend. In de laatste sprint van de puntenkoers werd Wild derde, maar doordat Kenny achter haar vierde werd ging de Europese titel naar de 39-jarige Nederlandse. Voor Wild was het alweer haar achtste gouden EK-medaille. Tatsiana Sharakova won de slotsprint in de puntenkoers en de Wit-Russische won het brons achter Wild en Kenny.

Voor Jan-Willem van Schip zat er geen medaille in bij de mannen op het omnium. De wereldkampioen stond na drie van de vier races op een tweede plaats. Op de afsluitende puntenkoers scoorde Van Schip niet voldoende punten om in aanmerking te komen voor een medaille. Hij kwam vijf punten te kort voor het brons dat ging naar de Brit Oliver Wood. De Europese titel was er voor de Fransman Benjamin Thomas die ruim won voor de Deen Lasse Norman Hansen. In 2017 werd Thomas ook al wereldkampioen op dit onderdeel.