Vonnissen tot 6 jaar en 9 maanden cel tegen 'handelaren groter dan Escobar'

"Die Nederlanders doen niet onder voor Escobar", zo vertelde een Poolse verdachte aan een andere toen die vroeg waar enorme hoeveelheden chemicaliën naartoe gingen. En dat gesprek ging over drugs, zo zei de Pool later. Hij had het over een groep Nederlanders die tussen eind 2017 en april 2018 tonnen aan chemicaliën uit Polen invoerde. De rechtbank Oost-Brabant in Den Bosch legde gisteren gevangenisstraffen op tot 6 jaar en 9 maanden.

De rechtbank vonniste 6 jaar en 9 maanden gevangenisstraf tegen de hoofdverdachte uit Eindhoven, tegen wie het Landelijk Parket van het Openbaar Ministerie op 11 september 7 jaar cel eiste. Zijn handlanger kreeg, conform de strafeis, 5 jaren gevangenisstraf opgelegd. Een derde verdachte moet 4 jaren achter de tralies, een jaar korter dan wat het OM eiste.

De rechtbank sprak drie verdachten vrij en veroordeelde vijf anderen tot gevangenisstraffen tussen 6 en 18 maanden voor overtreding van wetsartikel 10a Opiumwet.

De elf verdachten die terechtstonden zijn tussen 26 tot 60 jaar oud en afkomstig uit Eindhoven, Venlo, Valkenswaard, Spijkenisse en Maasdriel.

Chemicaliën in drugslab
Het onderzoek naar de mannen startte op basis van informatie die eind 2017 uit Polen kwam. Daar was geconstateerd dat een bedrijf en transportfirma op grote schaal allerlei soorten chemicaliën naar Nederland vervoerde. ,,Het was een komen en gaan van Poolse vrachtwagen”, zo bleek vervolgens uit het onderzoek, aldus de officier van het LP in haar requisitoir voor de rechtbank in Den Bosch. Dat de chemicaliën gebruikt werden voor de productie van synthetische drugs, bleek toen een deel van een transport opdook in een drugslab. De mannen worden verdacht van deelneming aan een criminele organisatie en (de betrokkenheid bij) de productie van synthetische drugs.

Duizenden liters fosforzuur en zoutzuur
Als hoofdverdachte ziet de officier een 38-jarige man uit Eindhoven. Aanvankelijk liet hij de transportbusjes naar een bedrijventerrein in Son en Breugel komen, maar later reden de busjes naar Den Bosch, Venlo, Nuenen, Zaltbommel en Odiliapeel. In Odiliapeel constateerde de recherche van de Landelijke Eenheid tijdens een observatie dat er liefst 327 blauwe jerrycans en 174 rode werden uitgeladen.

Bij doorzoekingen in Venlo en Nuenen alleen al werden duizenden liters forsforzuur, zoutzuur, aceton, methanol, methylamine, zwavelzuur en ammoniakgas gevonden. Volgens het Landelijk Parket bracht de groep de grote hoeveelheden naar zogenoemde stashlocaties, waarvandaan ze vervolgens naar drugslabs werden vervoerd. Op een stashlocatie in Echt lag zo veel troep dat alleen al het vernietigen 100.000 euro kostte. In Zaltbommel moest de locatie ’s nachts bewaakt worden omdat er zoveel chemische stoffen lagen dat het niet in één dag opgeruimd kon worden.

Wapens, PGP's en cash geld
Op 16 en 17 april in 2018 werden de doorzoekingen gedaan in de opslag- en productielocaties, en de verdachten aangehouden. Bij de doorzoekingen werden drugslabs gevonden en verder wapens, waaronder een pistoolmitrailleur, en pgp-telefoons. In woonhuizen van de verdachten werd onder andere cash geld in beslag genomen.